x

Kako vam kečap, pirinač i čaj mogu pomoći u čišćenju kuće?!

Kečap pomaže u uklanjanju rđe sa bakarnog ili mesinganog posuđa, zobena kaša očistiće prljave ruke bolje od sapuna, crni čaj vratiti sjaj alatu a pirinač je odličan za čišenje uskih vaza.

Namirnice koje se mogu pronaći u svakom domaćinstvu mogu biti neobični, ali veoma korisni saveznici u pranju i uklanjanju mrlja, navodi Fox News. Otkrijte kako na jednostavan i prirodan način otkloniti rđu, oštećenja na drvenim površinama, tvrdokorne mrlje s tepiha i kako dezinfikovati tastaturu. 

Kečap za pranje posuđa 

Omiljeni umak odličan je odstranjivač mrlja od rđe na posuđu od mesinga i bakra. Istisnite malo kečapa na komadić pamučne tkanine i utrljajte ga na zarđale dijelove posuđa. Kroz nekoliko minuta posuđe će zablistati svojom starom bojom, a potom ga isperite samo mlakom vodom i obrišite. 

Zobena kaša za pranje ruku 

Mješavina tople vode i zobene kaše služi kao odličan piling, ali i pasta za uklanjanje tvrdokornih nečistoća s ruku. Utrljajte je nakon diranja crnih i masnih mrlja ali i onih od mastila. Dobro isperite. 

Pirinač čisti vaze 

Uske vaze koje je gotovo nemoguće detaljno oprati iznutra bez četkice operite tako što u njih ulijete 3/4 tople vode i dodate malo nekuvanog pirinča. Prekrijte vrh vaze i potresite. Tako ćete ukloniti kamenac i nečistoće. 

Čaj vraća sjaj alatu 

Sjaj zarđalom alatu vratiće crni čaj. Skuvajte veću količinu crnog čaja, ohladite ga i izlijte u plastičnu posudu u koju ćete ostaviti alat na par sati. Nakon što ga izvadite, obrišite ga pamučnom krpom, a pri postupku nosite rukavice da vam nokti ne bi potamnjeli. 

Glicerin uklanja vosak 

Vosak koji je kapao i nakupio se na svijećnjaku ili pak drvenim površinama uklonite tako što ćete rukama ogulite vosak koliko možete, a potom na vaticu stavite malo glicerina i njime istrljajte mrlju. 

Mineralna voda za kamenac 

Kamenac koji se nakupio na sudoperi i oko slavina možete ukloniti pamučnom krpicom koju ste umočili u mineralnu vodu. Njome istrljajte prethodno oprane sudopere i slavine, a potom obrišite suvom krpom. 

Hidrogen za čistu tastaturu 

Pamučnu vaticu umočite u hidrogen i njome pažljivo očistite tastaturu a za teže dostupne dijelove koristite štapiće za uši umočene u hidrogen. Ovim postupkom ćete očistiti, ali i dezinfikovati tastaturu. 

Kukuruzni skrob za mrlje na tepihu 

Masne mrlje na tepihu mogu se ukloniti uz pomoć kukuruznog skroba, tako da ga stavite direktno na mrlju. Ostavite ga 15 do 30 minuta, istrljajte četkom i zatim očistite usisavačem. 

Alkohol za drvo 

Trajne mrlje na drvenom podu, stolu ili šanku mogu se ublažiti brisanjem vatom na koju ste nakapali malo koncentrisanog medicinskog alkohola.

 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.