x

Kako žene nanjuše pravog muškarca!

Upoznajte bolje osjet njuha bez kojeg ne možemo zamisliti svakodnevicu...

Njuh je naše najiskrenije osjetilo. Ne poznaje kompromise: neki miris nam se sviđa ili ne. Mirisi nas mogu smiriti i uzbuditi, stvoriti ugodu ili strah. Zbog mirisa možemo čak i razviti strast prema drugoj osobi, čak i kada nam se na prvi pogled i nije svidjela.

 

Istraživanja su pak pokazala kako njuh ima jednu od presudnih uloga za žene – pri izboru partnera. Kaže se, naime, da je njuh naše najprimitivnije osjetilo s obzirom da nos u sustavu otkrivanja mirisa “komunicira” izravno s mozgom bez posrednika. Mirisi koji uđu u nos prenose se direktno u hipotalamus i limbički sustav, zone u mozgu koje su sjedište emocija.

 

Racionalnost ondje ima malo utjecaja s obzirom na to da mirisi direktno utječu na podsvijest. Limbički sustav odgovoran je za proizvodnju serotonina, adrenalina i endorfina – tvari koje u tijelu stvaraju reakcije na najprimitivnije emocije kao što su strah i uzbuđenje. To je razlog zašto nas mirisi mogu smiriti i uzbuditi, stvoriti ugodu ili strah. Zbog mirisa žene mogu razviti strast prema nekom muškarcu koji im na prvi pogled i nije bio najprivlačniji. To posebno vrijedi za žene u fertilnoj dobi, pa žene na podsvjesnoj razini “nanjuše” muškarce koji su im kompatibilni.

 

Ženama je najvažniji miris

 

Istraživanje koje je provela američka psihologinja Rachel Herz otkrilo je da, dok je muškarcima kod žena najvažniji izgled, ženama je kod muškaraca najvažniji – njihov miris.

 

Dokazano je i da je njuh žene tijekom ovulacije najjače izražen. U toj fazi ciklusa na vrhuncu je i proizvodnja feromona, tjelesnih mirisa koji signaliziraju seksualnu želju. U plodnom razdoblju žena uspijeva prepoznati vrlo raznolike mirise i selekcijom izdvojiti skriveni miris najpoželjnijega partnera.

 

Čak i muškarci, iako toga nisu svjesni, registriraju kada je pravi trenutak (gledano iz reproduktivnoga kuta) za vođenje ljubavi, odnosno prepoznaju kada je žena u reproduktivnoj fazi, odnosno kada ovulira.

 

Zanimljivo, na Sveučilištu Bochum u Njemačkoj otkriveno je da čak i spermiji imaju svoje “omiljen miris” koji ubrzavaju njihovo plivanje prema jajašcima.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.