x

Kako znati kada se radi o pravim trudovima

Kako se približava termin poroda, mnoge buduće mame prevare lažni trudovi. Mogu dobiti kontrakcije koje se čine kao pravi trudovi, ali ako ne uzrokuju širenje cerviksa radi se o lažnim trudovima. Evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti kako biste znali jesu li vaši trudovi pravi ili ne.

Savjeti kako prepoznati lažne trudove

Kontrakcije obično signaliziraju početak poroda, mogu biti i obične kontrakcije maternice poznate pod nazivom Braxton Hicks kontrakcije. Ove kontrakcije gotovo nikada nisu jake niti dolaze u pravilnim razmacima. Obično prestanu same od sebe i mogu biti potaknute dehidracijom ili glađu.

Brza provjera za lažne trudove:

Dolaze li kontrakcije u nepravilnim intervalima?

Ostaju li nepravilne?

Dolaze li kontrakcije tijekom vremena češće i postaju li bolnije?

Jesu li su slabije kada hodate?

Je li se trajanje kontrakcija skraćuje, čak i ako se javljaju kroz određeni period?

Kakve trudove imate?

Ako imate prave trudove, tada se oni neće usporiti niti će postati manje bolni. Pravi trud može se opisati kao snažan pritisak koji počinje u donjem dijelu leđa i širi se čitavim trbuhom. Trudovi mogu početi lagano, gotovo kao grčevi i zatim postati češći i intenzivniji.

Brza provjera za prave trudove:

Jesu li vaše kontrakcije snažne i pravilne, u razmaku od otprilike 10 minuta?

Jesu li kontrakcije s vremenom snažnije i traju duže?

Je li razmak između kontrakcija s vremenom manji, 8, 5 i 3 minute razmaka?

Osjećate li snažnu, konstantnu bol u donjem dijelu leđa i trbuha?

Osjećate li pritisak u području vagine?

Imate li simptome kao što su proljev ili mučnina?

Ako osjetite oštru bol u leđima to može biti simptom leđnih trudova, koji se javljaju kod 30% trudnica. Puno snažnija bol javlja se pred kraj trudnoće. To se događa kada glava djeteta udari o majčinu kralježnicu dok se dijete spušta u rodni kanal. Ako bol u leđima postane prejaka, to može označiti početak trudova.

Ponekad je teško točno odrediti radi li se o trudovima ili ne. To je slučaj ako primijetite sluzni čep. Tijekom trudnoće cerviks je zaštićen sluznim čepom. Taj čep je prirodna zaštita vašeg tijela kako bi se spriječio razvoj infekcije kod fetusa. Kako se bliži vrijeme poroda, cerviks se širi i čep ispada. Čep može biti lagano prošaran krvlju zbog žilica u blizini cerviksa koje pucaju prilikom njegova širenja. To može značiti da je došlo vrijeme poroda. Ali ponekad prođu dani i tjedni od ispadanja čepa do poroda. Svakako se konsultirajte sa doktoromu ovom slučaju.

Što trebate napraviti kod kuće

Ako se bliži termin poroda, čekajte kod kuće razvoj trudova, osim ako vam ginekolog nije savjetovao drugačije. Ako niste sigurni koje trudove imate, evo nekoliko stvari koje možete učiniti:

Pratite je li se kontrakcije mijenjaju s kretanjem. Pokušajte hodati ili promijeniti položaj. Ako prestanu znači da su lažne.

Odredite koliko su snažne. Ako su slabe, radi se o lažnim trudovima.

Otkrijte gdje osjećate bol. Lažni trudovi obično se osjećaju u prednjem dijelu trbuha.

Odmorite se ako vam se vrti ili osjećate mučninu. Pokušajte se opustiti, jedite krekere ili pijte vodu. Važno je da ne dehidrirate, da se odmorite i zadržite dobru prehranu. 

Kada krenuti u bolnicu?

Ako imate tešku trudnoću ili ne možete odrediti kakvi su vaši trudovi, ne riskirajte. Radije se uputite u bolnicu na pregled kako biste bili sigurni, posebno ako ste u 37 sedmici trudnoće ili više.

Krenite u bolnicu ako:

Imate neki od simptoma s liste za prave trudove

Bol je jaka, redovita, u malim razmacima i traje između 30 i 70 sekundi

Ako vam pukne vodenjak

Ako primijetite bilo kakve tragove krvi

Ako bol u donjem dijelu leđa postane posebno jaka

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.