x

Kakvu dasku za rezanje koristiti: drvenu ili plastičnu?!

Razrješavamo dilemu koje namirnice rezati na drvenoj, a koje na plastičnoj dasci za rezanje.

Izbor između plastične i drvene daske za rezanje zavisi od toga šta ćete rezati. Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso reže na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se reže većim, mesarskim noževima. Ta uobičajena praksa je prvenstveno iz praktičnih i zdravstvenih razloga.

 

Drvene daske su odlične za rezanje povrća. Ne preporučuje se da se na takvim daskama tranžira piletina, jer se djelovi mesa zadržavaju u sitnim pukotinama u dasci i teško se peru. S obzirom na to da je lakša za održavanje i čišćenje, plastična daska je praktičnija za rezanje mesa. Takođe, plastične daske ne upijaju mirise tako lako, pa na njoj sjeckajte i crni ili bijeli luk.

 

Za rezanje čvrstog povrća, poput šargarepe, krompira ili rotkvica koristite drvenu dasku. Čvrsta podloga će vam pomoći da pravilnije izrežete namirnice.

 

Veoma je važno da često čistite daske za rezanje, bez obzira na to kog su materijala, kao i da koristite oštre noževe. Tako nećete imati problema sa zaostalom hranom na daskama, a namirnice će biti bolje izrezane.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.