x

Kapetanovo jezero: Mjesto čije se legende i danas prepričavaju!

O tome koliko i kakve prirodne ljepote posjeduje Crna Gora, znaju da prepoznaju i inostrane zemlje, čiji su stanovnici, rado viđeni gosti u našoj zemlji.

Turisti sve više počinju da otkrivaju i druge djelove naše zemlje, osim dobro poznatog primorja i planina.

 

Brojna jezera i nacionalni parkovi, sve više se nalaze na njihovoj listi prioriteta šta posjetiti i gdje uživati. Jedno od takvih mjesta je i Kapetanovo jezero, koje je smješteno na planini Lukavici, koja pripada Moračkim planinama, i to na granici između opština Kolašin i Nikšić.

 

Prije nego li se odlučite da odete i uživate u nevjerovatnom ljepotama ovog prostora, zanimljivo je da saznate i to, kako je ovo jezero dobilo baš ime - Kapetanovo jezero!

 

Naime, prema legendi, kapetan Mušović, koji je bio iz Nikšića, na ovom prostoru je imao svoj katun, i često je uživao baš u ovom predjelu. Dalje u planinskim stijenama, nalazio se izvor, u kojem su se prema legendi, vile kupale noću i same puštale vodu na izvoru, koji bi zatvarale pred zoru, kada odluče da pođu.

 

Ali, jedne noći se desilo nešto neobično. Jedna od vila je bila neoprezna, i desilo se da zaboravi da zatvori izvor. To je dovelo do toga da sva izvorska voda poplavi katun kapetana Mušović. Tada, prema legendi, vile odlučiše da izvor pomjere niže, tako da voda napaja novonastalo jezero.

 

Ovo jezero je danas nezaobilazno mjesto turista i svih ljubitelja prirode, koji se iznova i iznova oduševljavaju „čudesnom“ prirodom koja krasi ovo područje.

 

Kapetanovo jezero, koje je dugačko 480 metara, nalazi se na 1678 metara nadmorske visine, i po svom postanku je ledničko.  Jezero je široko 330 metara, dok se njegova maksimalna dubina kreće do 37 metara.

 

Ovo jezero krasi neobična bistra, zelena boja, koje je poseban izazov za sve turiste, koji ne mogu da odole, a da se barem jedan put ne okupaju baš u njemu! A kako najlakše da dođete do Kapetanovog jezera? Ako se odlučite da krenete iz pravca Nikšića, prolazite preko rudnika „Zagrad“, zatim je tu Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšin kiljan.

 

Cjelokupna vožnja traje oko sat vremena i 15 minuta i brzo stižete do krajnjeg cilja, tj.jezera. Važno je napomenuti da je put asfaltiran do Luka Bojovića, a nakon toga očekujte makadam. 

 

Kapetanovo jezero je i izuzetno bogato ribom, tj.pastrmkom, a na okolnim stijenama oko jezera, mogu se primijetiti i divokoze. Sa dolaskom tolijih  mjeseci, ovaj predio dobija poseban izgled. Naime, u kasno proljeće, cijelu dolinu prekriju narcisi, čiji se očaravajući miris pruža cijelom dolinom gdje je smješteno Kapetanovo jezero.

 

Kada već odlučite da uživate u ljepotama Kapetanovog jezera, možete posjetiti i Manito jezero, koje se nalazi u njegovoj blizini. Ono je manje od Kapetanovog jezera, i najveća dubina mu je 13 metara. Toliko prirodnih ljepota na jednom mjestu, pravo je blago, koje nikako ne smijete propustiti da pogledate i bolje upoznate.

 

Mogućnosti je bezbroj, a vaše je samo da se odlučite kako da provedete svoje slobodno vrijeme, i poklonite sebi jedan dan, za koji ćete poželjeti da se ponovi, i to što prije!

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.