x

Karavan mira i prijateljstva: Sumero dočekao goste iz Rudog!

Uzvratnu posjetu prijatelja iz Rudog srdačno su dočekali danas popodne štićenici Centra za podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama Sumero, zajedno sa volonterima ove ustanove. Sa svojim gostima, članovima Udruženja Nada, kod kojih su ljetos proveli četiri dana u Interkulturalnom kampu Strgačina, priredili su karavan mira i prijateljstva, karavan nade, tradicionalni susret ispunjen emocijama i uspomenama sa zajedničkih druženja.

 

Sponzor galerije: Najbolji Fitness Run u Multiplex Ekran Zenica

Autobus je stigao sa zakašnjenjem, ali na vrijeme da se priredi lijepo druženje u zeničkom Domu penzionera, a prethodno i obilazak zeničkog muzeja, u kojem je priređena likovna i edukativna radionica na temu zeničkih znamenitosti.

 

Ustanova Sumero osnovana je radi podrške osobama sa poteškoćama u razvoju, koje se mogu prilagoditi samostalnom životu u zajednici. Trenutno rukovodi sa 13 zakupljenih stambenih jedinica u Zenici, u kojima u malim porodicama živi 32 ljudi, uz asistenciju stručnih saradnika ove ustanove, na čelu sa koordinatoricom, Senadom Jaganjac.

 

– Dajemo ovim ljudima, koji su većinom vrijeme provodili u ustanovama, priliku za novi život i vraćamo im osmijeh na lice. U tome i uspijevamo. Ovo je treća godina Sumerovog Programa Život u zajednici, – ističe Senada Jaganjac, jedna od desetak stručnih saradnica Ustanove za socijalnu zaštitu Sumero.

 

Tekst : Rtvze

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.