x

Katar: Najbogatija zemlja na svijetu!

U najvećem gradilištu na svijetu radi armija stranaca, a svoje mjesto pod pustinjskim Suncem našli su i mladi sa Balkana. 

Katar je najbogatija zemlja na svijetu i to postaje jasno već iz aviona. Na prvi pogled vidite da je riječ o pustinjskom zemljištu.

Sve je u nekoj žućkastoj boji, bez trunke zelenila, a onda, kako se približavate Dohi, glavnom gradu, niste sigurni da li slijećete u Ameriku, Englesku ili neku drugu bogatu Zapadnu zemlju - stotine nebodera, koji se svojim dizajnom nadmeću u ljepoti, kuće sa arapskim šmekom, luke sa najvećim brodovima, bazeni.

I, naravno, sve u zelenim oazama trave i palmi. U Dohi čak i more zasipaju pustinjskim pijeskom i tako prave prelijepe otoke u obliku biserne ogrlice. Na njima, naravno, opet nešto novo grade.

Sa fudbalom stigli i lovci na zaradu

Od trenutka kad je Katar lani dobio organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva ovdje se slio cijeli svijet željan zarade. Istovremeno je cijena nekretnina u Dohi udvostručena.

Ova državica je trenutno najveće gradilište na svijetu, gdje se grade hiljade novih nebodera, hotela, desetine stadiona koji će biti prilagođeni ovom podneblju - zbog visokih temperatura koje ljeti dostižu i 50 stepeni celzijusa. Stadioni će, prvi na svijetu, imati klima uređaje.

Nama odraslim uz sarajevsko Koševo, nestvarno je kako ohladiti toliki zrak. Međutim, najbogatijoj zemlji na svijetu ništa nije nemoguće. Neko će se naći da napravi bukvalno sve što zamisle. Za masne novce, naravno, jer ovdje će svi obilato zaraditi.

Već su brojni najjači hotelski lanci krenuli u osvajanje: Sheraton, Hilton, Intercontinental su među prvima zauzeli svoje mjesto pod Suncem.

I Beograđani u Dohi

A što se meni učinilo zanimljivim jeste da sam u tek otvorenom hotelu u kom sam odsjeo, St. Regis, na svakom koraku čuo naš jezik.

Poslije ću saznati da se ovdje zaposlilo preko 40 mladih osoba iz naše regije, uglavnom iz Beograda. Oni su se uspjeli ubaciti ovdje preko novog direktora koji je ranije radio u beogradskom Hyattu i sad, kad je prešao na novu dužnost, povukao je i veliki broj svojih bivših radnika.

A razlog tome nije puko prijateljstvo, već što je riječ o vrijednim i dobrim recepcionerima, konobarima, sobaricama, šeficama restorana. To je imalo prednosti i za suprugu i za mene: kada smo jedno veče stigli, preporučen nam je vrhunski restoran, u kojem je sve bilo popunjeno. A onda, dok smo, naravno na našem jeziku smišljali gdje ćemo dalje, recepcionerka Sanja nas je čula i samo rekla `Za vas ima mjesta`.

U Dohi ima nekoliko šoping centara, a najveći je Villaggio (nažalost, nekoliko dana nakon naše posjete tu je izbio požar i stradalo je 17 ljudi, od čega 12 djece). Ovaj centar ima stotine prodavnica vrhunskih marki, hokejaški stadion, luna park, a glavna atrakcija je vodeni kanal koji vodi kroz cijeli centar, a po kojem se vozi gondolama.

Ipak, moram reći da sam ovaj isti trgovački centar, ali potpuno isti, preslikan, vidio u hotelu The Venetian u Las Vegasu. Očito se nekom šeiku mnogo dopao, pa je jednostavno rekao - ``hoću i ja ovo``. I nije pogriješio.

Porez samo za strance

Katarani su, naravno, bogati ljudi. Nema ih puno, a dobiti njihovo državljanstvo je gotovo nemoguće. Katar obiluje velikim zalihama gasa i nafte. A u svijetu je svakako najpoznatiji po svojoj moćnoj medijskoj kući - Al Jazeeri, koja se proslavila neprestanom borbom za obični narod.

Starosjedioci rade samo najbolje poslove, a za sve ostalo je radna snaga iz cijelog svijeta. Oni čak ni porez ne plaćaju, već samo stranci.

To, kao i mnogo drugih informacija, ispričao nam je vozač Ali, koji je u Katar došao iz Bangladeša. Radi na crno, hvata turiste ispred ovih centara i nudi im usluge obilaska gradskih znamenitosti u svom vozilu.

Tako nas je odveo u prekrasnu luku Pearl, gdje svoje brodove parkiraju najbogatiji Katarani, ali i neki od stranaca koji su ovdje na ``privremenom radu``.

Posjetili smo i Muzej islamske umjetnosti, gdje smo mogli vidjeti mnoštvo rariteta od 12. stoljeća naovamo, koje su bogati Katarani sakupljali po cijelom islamskom svijetu i sačuvali od uništenja.

Ali nam je objasnio i zašto se kod pozdravljanja Katarani dodiruju nosevima - to je izraz posebne prisnosti i samo se bliski prijatelji tako pozdravljaju, dok se djeca dodiruju nosem u čelo.

Benzin upola jeftiniji od vode

Katarani u prosjeku imaju četiri ili pet vozila, klase Mercedes, Porsche, Ferrari...

Morske plaže su, naravno, pješčane, a razlikuju se privatne i javne. Na javnim nije dozvoljeno kupanje ženama u bikinijima.

Ono što zabrinjava su i  javna upozorenja o morskim meduzama, mada ih mi za pet dana boravka nismo, srećom, susreli.

Hrana je obilna i raznovrsna. Postoje restorani iz cijeloga svijeta, za svačiji ukus. Nama se dopala njihova riba, supa od ječma po receptu iz 15. stoljeća, janjeći bataci koji se tope u ustima i cijeđeni sok od manga.

Izvorske vode u Kataru nema. Koristi se prerađena iz morske vode. A to je proces koji nimalo nije jeftin.

Ukus joj je gotovo isti. Ali cijena nije - litar vode košta dva rijala, a istovremeno litar benzina je upola jeftiniji, jedan rijal - odnosno 25 euro centi.

Izvor: balkans.aljazeera.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.