x

Kinezi najbrojniji turisti u svijetu!

Gotovo 100 miliona kineskih građana je prošle godine posjetilo strane zemlje i vjerovatno su zadržali svoju poziciju kao turisti koji najviše troše na svijetu, javljaju danas kineski državni mediji.

Ukupno 97 miliona kineskih turista je prošle godine otputovalo iz Kine, što je za 14 miliona više u odnosu na 2012. godinu, piše kineski državni list ``Čajna dejli``, pozivajući se na podatke kineske Nacionalne turističke asocijacije, a prenosi Frans pres.

 

Najnoviji podaci ukazuju na nevjerovatan rast u broju Kineza koji putuju u inostranstvo, pošto ih je 2004. godine bilo samo 29 miliona.

 

Kineski turisti su 2012. potrošili 102 milijarde dolara, što ih je učinilo većim potrošačima od Nijemaca i Amerikanaca, a prema pisanju ``Čajna dejlija``, gotovo je sigurno da su prošle godine premašili tu cifru.

 

Kineska ekonomija je doživjela ekspanziju u protekloj deceniji, proširujući redove svoje srednje klase koja je ``gladna`` za putovanjima u inostranstvo poslije višedecenijske izolacije.

 

Evropska unija i azijske zemlje su u proteklih nekoliko godina olabavile propise za izdavanje viza kineskim turistima, koji jedva čekaju da potroše novac na svoje skupe navike.

 

``Kineski turisti toliko troše u inostranstvu da ih pojedini stranci nazivaju `hodajući novčanici```, izjavio je istraživač Kineske akademije za društvene nauke, Song.

 

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.