x

Ko kaže da se na dijeti gladuje? Ove namirnice su PUNE KALORIJA a svako ko želi da smrša MORA DA IH JEDE

Da li vam se dijeta svela na čisto računanje i zaobilaženje onih namirnica čiji je procenat kalorija visok. Da li se ustručavate neke hrane sve u namjeri da što prije smršate. Evo u čemu griješite.

Izbalansirana ishrana je najbolja

Nutricionisti kažu da su određene visokokalorične namirnice dobre za vas onda kada ste na dijeti. Napravili smo spisak onih koje vam mogu pomoći u procesu mršavljenja. One sadrže vlakna, masnoće i proteine i izuzetno su zdrave.

Avokado sadrži oko 20 minerala i vitamina, nezasićene masnoće, i izuzetno je bogat vlaknima. Avokado sa tostom je postao pravi hit i to sa razlogom. Ukoliko ga pojedete za doručak, u kombinaciji sa jajima, to će biti pun pogodak. Svoj dan ćete početi sretni, bićete zadovoljni, a sitost će vas držati satima.

Ako pokušavate da smršate, nema potrebe da žumance izbacujete iz ishrane.

``To vam se može učiniti kao lahak način za uštedu kalorija, ali vam u gubljenju težine na duže staze neće pomoći``, kaže nutricionista Laura Šonenfild. Žumance je bogato važnim hranljivim materijama, a to su: vitamin A, B-vitamini, kao i vitamin K.

``Ovi nutritijenti će podstaći vaš metabolizam i uticati zdravlje štitne žlezde, koja je ključna za gubitak težine``, dodala je Šonenfildova. Iz ovoga slijedi važan savjet, potražite drugi način da smanjite kalorije,a jedite cijelo jaje!

Stara škola nas uči da ukoliko smo na dijeti izbegavamo mliječne proizvode sa visokim sadržajem masti. Međutim, sada imamo potpuno nova saznanja. Kako studija saznaje, ispitanici koji su konzumirali mlijeko sa viskom procentom masnoća imaju manje stope gojaznosti od onih koji su radili suprotno. Iako ovi nalazi mogu biti uslovljeni mnogim faktorima, ono što je neosporiva činjenica jeste da mliječna mast sadrži masnu kiselinu pod nazivom konjugovana linolna kiselina, za koju se smatra da podstiče gubitak masti. Za poboljšanje teksture i ukusa kombinujte mlijeko sa orašastim podovima i voćem.

Nedostaju vam grickalice?! Orašasti plodovi su pravo rješenje. Osim što su izvrsnog ukusa izvor su mnogih neophodnih nutritijenata, daju organizmu snagu i poboljšavaju imunitet. Sadrže selen i vitamin E, koji su jaki antioksidansi, usporavaju starenje, i smanjuju uticaj slobodnih radikala. Postoji jedna mala caka pri konzumiranju ovih grickalica. Kako biste sprečili prejedanje, odvojte određenu količinu u činijicu i tako se služite.

Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, koja se smatra jednom od najboljih ishrana u smislu sprječavanja nastanaka bolesti modernog doba. Od svih ulja, maslinovo ima najveći sadržaj mononezasićenih masnih kiselina i polifenola -antioksidanasa, koji ispoljavaju protivupalno dejstvo i smanjuju rizik za nastanak tromba. Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, za koju je dokazano da produžava život, smanjuje učestalost oboljenja srca i dijabetesa i sprječava gojaznost. Svježe cijeđeno ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, komponentu koja djeluje slično Brufenu. Istraživači kažu da ishrana bogata maslinovim uljem ima efekat kao svakodnevno uzimanje malog Aspirina od 100mg.

Jedna kašika maslinovog ulja sadrži 120 kalorija, pa je zato najbolje koristiti ga u salatama.

 

Izvor: Žena.blic.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.