x

Koja je razlika između bijelih i smeđih jaja?!

Premda su u našim dućanima jaja uglavnom standardne smeđe boje, u američkim filmovima nerijetko se mogu vijesti jaja snježnobijele boje. Bijela jaja kod nas nisu tako česta, no ako ste se pitali u čemu se krije razlika te jesu li jaja smeđe ljuske zdravija od jaja s bijelom ljuskom, ovaj odgovor mogao bi vas zanimati.

Što se tiče hrane, poput tjestenine, kruha, brašna i riže, smeđe je obično zdravije od bijeloga. No čim otvorite paket s jajima, to pravilo više ne drži vodu. Smeđa i bijela jaja su, nutricionistički gledano, potpuno ista: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B, piše details.com.

 

No u čemu je onda razlika? 'Kokoši bijelog perja nesu bijela jaja dok kokoši sa smeđim perjem nesu smeđa jaja', objašnjava nutricionistica Alexandra Caspero. 

 

U SAD-u su na primjer smeđa jaja znatno skuplja od bijelih te to mnoge navodi na zaključak da su i zdravija. No kako objašnjava Caspero, smeđa jaja koštaju više od bijelih zato što je njihova proizvodnja skuplja. Smeđe kokoši su veće od bijelih, pa stoga i više jedu, što donosi dodane troškove uzgajivačima. 

 

Važno znati je da ono čime poljoprivrednici hrane nesilice, bile one bijele, bile smeđe, izravno utječe na kvalitetu jaja, a time i na vaše zdravlje. Tako na primjer kokoši iz slobodnog uzgoja ne hrane se ni s čime što je tretirano antibioticima i pesticidima, a često imaju pristup prirodnoj hrani koja se nalazi na otvorenom. Stoga jaja ne treba prosuđivati prema boji, već prema porijeklu i načinu na koji su hranjene nesilice.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.