x

Koja su ulja dobra za kuhanje, pečenje, kao začin!

Bučino, laneno, sezamovo, ulje konoplje... Nisu sva ulja pogodna za pripremu svakog jela. Pojedina su osjetljiva na zagrijavanje i mogu čak postati štetna za zdravlje. Uz pomoć našeg vodiča otkrijte koja ulja kako upotrebljavati da biste u potpunosti iskoristili njihove vrijedne sastojke.

Bučino ulje

Osim što sadržava omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, bučino ulje bogato je oleinskom kiselinom, kao i vitaminima A, E, C i K te brojnim mineralima (mangan, selen, željezo...). Preporučuje se muškarcima koji imaju problema s povećanom prostatom ili mjehurom te za ublažavanje poteškoća pri upalnim procesima urinarnog sustava.  

 

U kuhinji 
Ovo tamnozeleno, gotovo crno ulje, s bogatim, specifičnim, pomalo orašastim okusom najzdravije je koristiti kao začin za sve vrste salata i za poboljšavanje okusa raznim gotovim umacima jer se kuhanjem gube njegova brojna zaštitna nutritivna stvojstva (osim oleinske kiseline). Dajte mu priliku i upotrijebite ga umjesto maslinova ili suncokretova ulja jer sadržava raznovrsnije masne kiseline.  

 

Ulje konoplje

To žutozeleno ulje izvrstan je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina te je poznata nutricionistička činjenica da samo jedna žlica ulja konoplje zadovoljava naše dnevne potrebe za nezasićenim masnim kiselinama. Zbog svog blagotvornog sastava snižava krvni tlak, uravnotežuje masnoće u krvi, poboljšava kardiovaskularne funkcije i imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i detoksicira. A kako sadržava gotovo sve esencijalne aminokiseline, odličan je izvor bjelančevina za vegetarijance i vegane.

 

U kuhinji
Ne pogoduju mu visoke temperature, pa ulje konoplje radije upotrebljavajte kao začin, za poboljšanje okusa gotovih umaka za slana i slatka jela. Svojim blago orašastim okusom oplemenit će sve povrće koje pripremite, kao i salate od grahorica i žitarica.

 

Ulje kukuruznih klica

Iz klice kukuruza sorte Zea mays, u kojoj je sadržano 80 posto ulja cijeloga klipa, dobiva se ulje kukuruznih klica. Iako mnogi pretpostavljaju da ga odlikuje zlatno-žuta boja, ovo ulje s polica trgovina kupce privlači svojom crvenom nijansom. Bogat je izvor linolne i oleinske masne kiseline, fitohormona te vitamina E. Preporučuje se osobama s povišenim kolesterolom, kod problema s krvnim tlakom te za regeneraciju stanica.  

 

U kuhinji 
Vrlo je stabilno pa ga možete koristiti za kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje, ali na temperaturi većoj od 140 stupnjeva gubi blagotvorni vitamin E. Zato ga je preporučljivo češće koristiti za začinjanje toplih i hladnih povrtnih salata s čijim se okusima idealno nadopunjuje, a dobro je i za pravljenje domaće majoneze.  

Ulje kanole

Kod nas se često brka s repičinim uljem, što nije točno. Naime, ulje kanole dobiva se iz sjemenki istoimene biljke, koja je razvijena tradicionalnim tehnikama uzgoja sa smanjenom razinom nezdrave erukične masne kiseline i glukozinolata u odnosu na matičnu biljku – uljanu repicu. Prema međunarodnoj regulativi, ulje kanole mora zadovoljiti dva uvjeta, koja ga ujedno razlikuju od repičina ulja: mora imati manje od dva posto erukične kiseline i manje od 30 mikromola glukozinolata po gramu. Kako se često proizvodi od GMO sjemenki, radije kupite organsko nerafinirano kanolino ulje. Ono sadržava obilne količine omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline, koja dokazano smanjuje upale i pomaže u prevenciji kroničnih bolesti.

U kuhinji 


Zahvaljujući neutralnom okusu i visokom stupnju stabilnosti, ulje kanole može zamijeniti suncokretovo ili drugo biljno ulje pri pečenju slastica, primjerice muffina ili torti. Osim za deserte, možete ga upotrebljavati pri kuhanju, prženju ili pečenju.

 

Ulje oraha

Kao i ulje konoplje, orahovo ulje sadržava više od 80 posto omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina te širok spektar minerala i vitamina. Kombinacija njegova nutritivnog sastava smanjuje čimbenike rizika povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti te pomaže organizmu u borbi protiv gljivica i bakterija (npr. E. coli ili Candida).

 

U kuhinji
Izbjegavajte ga prilikom kuhanja ili pečenja na visokim temperaturama i radije ga upotrijebite za kratko prženje ribe, mesa ili povrća. Uključite ga i u pripremu hladnih salata, carpaccia, juha i umaka ili njime poboljšajte već gotova, kuhana ili pečena jela. Svojom će dominantnom aromom svježe prženih oraha te trpkim, gorkastim okusom obojiti svako jelo. Odlično se sljubljuje sa svim vrstama sira, a može se vrlo dobro kombinirati i u pripremi slastica od oraha.

 

Kokosovo ulje

Odličan je izvor laurinske kiseline, koja se u tako velikom omjeru nalazi jedino u majčinu mlijeku, a ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas štiti od mnogih bolesti.

 

U kuhinji
Na hladnijoj temperaturi kokosovo je ulje poput maslaca, zbog čega se često naziva i kokosovom mašću, dok se na 20-ak stupnjeva počinje topiti i prelazi u tekuće stanje. To ga čini kvalitetnom alternativom maslacu u receptima za pite i druge kolače. Ako ga upotrebljavate kao zamjenu za maslac, bit će vam dovoljna 25 posto manja količina nego što piše u receptu. Zbog iznimne otpornosti na visoke temperature, kokosovo ulje možete upotrebljavati za pečenje i prženje, ali ga nije uputno dodavati kao završni začin za salate.

 

Sezamovo ulje

Odličan je izvor omega-6 masnih kiselina, zbog čega povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila, te antioksidansa poput sezamina, koji ima snažnu ulogu u poboljšanju imuniteta i djelovanju protiv slobodnih radikala te se, prema nekim znanstvenicima, uspješno bori protiv stanica raka.

 

U kuhinji 
Iako se najčešće upotrebljava u azijskim jelima, posebno u kineskoj i korejskoj kuhinji, to ne znači da neće začiniti i obogatiti i domaća jela. Kako postoji u svijetloj i tamnoj varijanti, odaberite ono koje ćete češće upotrebljavati. Naime, svijetlo se dobiva od sirovih, neprženih sjemenki, blažeg je okusa i upotrebljava se za prženje, dok je tamno ulje aromatičnije i intenzivnog orašastog okusa te se dodaje jelima potkraj kuhanja.

 

Laneno ulje

Obiluje mineralima, vitaminima i nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži čak dvostruko više omega-3 masnih kiselina nego riblje ulje. Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu osnažuje imunitet, smanjuje tegobe kod dijabetesa jer stabilizira razinu šećera u krvi, smanjuje vjerojatnost moždanog udara i srčanog infarkta, a brojnim stručnjaci smatraju da ima i izrazito snažno djelovanje na stanice raka.

 

U kuhinji
Laneno ulje nije pogodno za kuhanje jer visoka temperatura njegove zdrave masnoće može pretvoriti u štetne spojeve. Laneno ulje zato radije dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju. Možete ga stavljati u umake i preljeve za salate tako što ćete ga pomiješati s nekim drugim uljem ili uživajte u njegovu ljekovitom daru – na žlicu, pomiješanu s jogurtom ili u smoothieju od povrća.

 

Izvor: sensaklub.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.