x

Koje namirnice zagrijavaju, a koje rashlađuju?!

Umjesto suhomesnatih proizvoda i zrelih sireva, birajte hladne supe i salate od voća i povrća. Vino i alkoholna pića generalno podižu temperaturu tijela.

Ishrana bazirana uglavnom na voću i povrću, poput vegetarijanske, čaj od nane, limunada i pića od limete rashladiće tijelo tokom nesnosnih vrućina.

 

Masna i teška hrana, kao i alkohol i kofeinski napici griju organizam, dok voće i povrće, kao odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa poput beta karotena i likopena, nude dodatnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka.

 

Ono sadrži vodu koja služi kao dodatni izvor tečnosti i istovremeno hladi organizam. Bogato je i kalijumom, elektrolitom koji se gubi znojenjem, a koji je neophodno nadoknaditi za optimalno funkcionisanje organizma.

 

Listu namirnica za osvježenje dopunjuju i žitarice koje u kombinaciji s povrćem i limunovim sokom pružaju lako svarljiv obrok.

 

Vlakna koja sadrže podstiču pravilno varenje pa oslobađaju osjećaja nadutosti djelimično uzrokovanog i gubitkom elektrolita putem znojenja. U uravnoteženom jelovniku važan je i udio proteina. Umjesto onih iz crvenog mesa koji će dodatno zagrijati tijelo, birajte lako svarljive izvore, poput ribe, manje masnih mliječnih proizvoda i mekih sireva.

 

Lako kvarljivo

 

Zreli i masni sirevi puni su masnoća i soli, što ljeti onemogućava hlađenje organizma. Ljeti se i lako kvare, što može da izazove trovanje i dodatno iscrpi organizam.

 

Isušuje tijelo

 

Poput alkohola, zaslađeni i gazirani napici povećavaju proces dehidracije i time onemogućavaju kvalitetno hlađenje tijela, pa je najbolje zaobilaziti ih u širokom luku.

 

Smanjite unos

 

Kofein podstiče izlučivanje tečnosti iz tijela i time djeluje kontraproduktivno na proces hlađenja. Ubrzava i metabolizam, što se ogleda u dodatnom zagrivanju organizma.

 

Loš izbor

 

Iako mnogi u ledenom pivu ili koktelu vide idealno osvježenje, ispijanje alkohola nije dobar izbor jer povećava proces dehidracije stimulišući izlučivanje tečnosti iz organizma.

 

Rashladite se uz jogurt i prilog ili salatu od žitarica

 

Raznovrsne žitarice, poput pšenice, ječma, prosa, kus-kusa i bulgura mogu se kuvati uz dodatak maslinovog ulja i soli. Mogu se jesti i hladni, kao ukusan prilog i dodatak hranljivim salatama. Jogurt predstavlja sjajan izvor korisnih bakterija koje štite od ljetnjih infekcija, a usput osvježava i hladi.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.