x

Koje su najbolje destinacije za pivopije?!

Najpoznatije svjetsko okupljalište pivopija – bavarski Oktoberfest već se bliži kraju, ali ako vam je taj veličanstveni festival piva i kobasica dosadio ili se nađete na drugom kraju svijeta, ne zaboravite da sličnih zabava u oktobru ima i na drugim mjestima.

U većini slučajeva pivo i kobasice neće biti jedino što će vas podsjetiti na najveću bavarsku feštu, a uz malo sreće i na kraju svijeta veliku kriglu pjenušavog napitka poslužit će vam plava prsata konobarica u tradicionalnoj `dindrlici` s pregačom.

Pivo preko okeana

Tako, primjerice, u brazilskom gradu Blumenau, bivšoj njemačkoj koloniji, sve osim sambe podsjeća na Bavarsku. Teško je vjerovati da ste ikada pomislili kako ćete u unutrašnjosti Južne Amerike naići na pivopije u alpskim kožnim hlačicama.

No sve je počelo nakon poplave 1983., kada su Nijemci počeli organizirati tradicionalnu zabavu po iskušanoj recepturi koja se pretvorila u drugi najveći Oktoberfest na svijetu.

I na američkom zapadu slavi se Oktoberfest. Great American Beer Festival u Denveru okuplja predstavnike više od 500 pivovara iz cijelog SAD-a. Istovremeno preko 50 tisuća posjetitelja ima vrlo težak zadatak izabrati koje im najbolje paše među gotovo dvije tisuće vrsta.

Uz predstavnike pivovara iz svih dijelova Amerike na festivalu se predstavljaju i tzv. kućni proizvođači, odnosno entuzijasti koji s pivskim okusima i aromama eksperimentiraju u vlastitom domu.

Poznati veliki Oktoberfest održava se i u Cincinnatiju gdje živi velika njemačka kolonija, a pivopije se rado okupljaju i u teksaškom Addisonu. Iako ovdje nema puno Nijemaca, na festivalu se već četvrt stoljeća, uz pivopije, okupljaju i obožavatelji polke.

U Australiji se pivoljupci u listopadu okupljaju u najstarijem i nekada najčuvanijem australskom zatvoru kako bi uronili u Bitter and Twisted Beer Festival. Organizatori festivala posjetiteljima pružaju tečajeve izrade piva te mnogo glazbe i hrane iz svih dijelova svijeta.

I u dalekom Durbanvilleu u Južnoj Africi pivopije se posljednjih godina okupljaju u listopadu. Iako nov na festivalskoj sceni Beer Fest posjetiteljima nudi mogućnost isprobavanja novih pivskih vrsta te zabavu za cijelu obitelj.

Stari kontinent

Iako je najpoznatiji na svijetu, minhenski pivski festival nikako nije najstariji, jer se prvi Freimarkt u Bremenu održao još daleke 1035. Premda tisućugodišnjak, Freimarkt pruža veselu i opuštenu atmosferu, a cijeli se grad za vrijeme festivala pretvori u veliki ulični party ili zabavni park. Festival svake godine posjeti oko četiri milijuna posjetitelja, a slavi se 17 dana u drugoj polovici listopada.

Ljubitelji njemačkih srednjovjekovnih provincija izvornu će zabavu pronaći u gradu Bambergu u Gornjoj Franačkoj, bavarskoj pokrajini koja je srce njemačke proizvodnje piva. Ovdje se rade stotine vrsta, a samo na jednoj popularnoj pivskoj cesti radi čak pet pivovara.

Pivsku kulturu slikovito opisuju mnoga rivalstva, a odličan su primjerKöln i Düsseldorf, susjedi na obali Rajne. Njihov je glavni spor je li bolji koelnski Kölsch ili ponos Düsseldorfa Altbier. Inače, središte Düsseldorfa nazivaju i najvećom pivnicom na svijetu, jer na četvornom kilometru ima čak 260 pivnica.

Pivo pod šatorima u stilu Octoberfesta ovih se dana služi i na Folklornom festivalu u Stuttgartu, a na slavnu pivsku tradiciju, koju žele obnoviti, prisjeća se i Hamburg gdje je nekada bilo čak 400 pivovara.

U listopadu se održava i Pint Bokbier Festival u Amsterdamu, savršen za sve koji žele uživati u jakom pivu i živoj glazbi na sjeveru Europe. Tzv. bokbier nešto je tamnija i teža vrsta piva sa šest do devet posto alkohola, slična aromatičnim belgijskim i njemačkim pjenušavim napicima.

Većina nizozemskih pivovara poput Heinekena ili Amstela za ovu prigodu naprave barem po jednu vrstu `bokbiera`, a ako vam dosade nizozemski okusi, usporediti ih možete s bok-konkurencijom iz susjedne Belgije ili Njemačke.

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.