x

Koje su to najčuvanije i najopasnije granice svijeta?!

Trenutno na svijetu postoji preko pedeset barijera, tačnije zidova, koji razdvajaju ljude. 

Ima ih širom svijeta, pa čak i u našoj neposrednoj blizini. Neki zidovi su osigurani dodatnim električnim žicama, dok su neke granice kao ona između Meksika i SAD-a ponekad kao ratna polja i bojišta...

 

Pogledajte koje su to top 10 najčuvanijih i najopasnijih granica svijeta:

 

1. Granica koja dijeli Cipar na dva dijela

 

Od Turske invazije 1974., ovaj je otok podijeljen na veći, međunarodno priznat južni dio nastanjen uglavnom Grcima, i manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Granica prolazi kroz glavni grad, odnosno gradove Nicosiju i Lefkosu.

 

2. Granica između Gaze i Egipta 

 

Gaza je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine od 360 km². Ovo područje prepuno je podzemnih tunela kroz koje se švercuje hrana, oružje, ljudi i eksploziv, tako da je pod posebnom kontrolom.

 

3. Granica između Kuvajta i Iraka 

 

Osim što je pojačana raznim preprekama, ovu granicu okružuje na milion nagaznih mina tako da je zapravo gotovo nemoguće ilegalno prijeći iz jedne države u drugu. 

 

4. Granica između Malezije i Tajlanda 

 

Ova granica duga je 505 kilometara. A iako još ne postoje betonski zidovi koji bi trebali razdvojiti ove dvije države, zbog loših međususjedskih odnosa - samo što se nisu počeli graditi...

 

5. Granica između Saudijske Arabije i Jemena 

 

Nakon što se završi, ograda će se protezati od Crvenog mora do Omana. Biće visoka 3 metra, izgrađena od cijevi, betona i vreća pijeska, a u njoj će se nalaziti i elektronski sistemi za detekciju pokreta.

 

6. Granica između Pakistana i Indije 

 

Vjerojatno je jedina koja se noću vidi iz svemira -  Indija je postavila stotinu hiljada reflektora uzduž granice kako bi se spriječilo krijumčarenje te prijelaz militanata.

 

7. Veliki zid u Maroku 

 

Ovaj zid dug je gotovo 2570 kilometara, a proteže se uz granicu sa Saharom. Gradnja je započela 1980., a završena 1987. godine. 

 

8. Granica SAD-a i Meksika 

 

Ovo je vrlo vjerojatno jedna od najbolje čuvanih granica na svijetu ispod koje do sada pronađeno više od 200 podzemnih tunela za krijumčarenje. Posljednjih nekoliko godina američke su vlasti pojačale napore u suzbijanju šverca drogom preko granice, zbog čega broj podzemnih tunela još više raste.

 

9. Granica između Uzbekistana i Afganistana 

 

Ova je žičana granica pod elektricitetom, tako da je prelazak gotovo nemoguć. Takođe, ovo je jedna od najčuvanijih granica na svijetu. 

 

10. West Bank - Granica u Izraelu 

 

S dužinom od 640 kilometara i visinom od čak 5 metara, ovo je jedna od najčvršćih granica koja je takođe opremljena najmodernijom opremom za otkrivanje svakog prelaska. Ovdje se godišnje ubije prosječno 220 osoba koje pokušaju ilegalni prelazak.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.