Kokice ne goje-mit ili istina?!
Vjerovatno ste se pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savijesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje.
Iako su bogate energijom, kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih nam danas nedostaje u ishrani.
Prosječan čovjek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što otprilike predstavlja polovinu njihovog potrebnog dnevnog unosa, a to je ozbiljan zdravstveni problem. Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.
Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udio šećera, natrijuma, holesterola odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrijevanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost, te nas na taj način štiti naše zdravlje.
Ali, postoji i tamna strana konzumacije kokica, koja se odnosi na sve industrijski prerađene kokice prelivene različitim dodacima od djelimično hidrogenizovanih biljnih ulja, vještačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udijela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.
Dakle, kokice ne debljaju, naročito ako ih pripremite sa minimalno ulja i bez soli.
Izvor: vecernji.hr/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.