x

Koliko je novi automobil sigurniji od starog?!

Sto ljudi, sto ćudi i sto različitih kriterija koje ocjenjujemo bitnima kada kupujemo novi automobil. No, bilo da se radi o potrošnji, performansama ili dizajnu eksterijera, sve pada u drugi plan jednom kada se dogodi prometna nesreća. Tada se samo možemo nadati da je veliki trud uložen u sigurnost automobila, a što je automobil noviji, veće su šanse da je tako.

Ne vjerujte nama na riječ, već stručnjacima koji su protekla dva desetljeća proveli testirajući, analizirajući i ocjenjujući sve bitne modele koji su u nekom trenutku bili dostupni na europskom tržištu. Radi se naravno o programu Euro NCAP, koji je ovih dana obilježio dvadeset godina postojanja, unutar kojih je razbijeno oko 1800 automobila i žrtvovan nepoznat broj lutaka koje imaju nezahvalan posao glumiti ljudska tijela u nesreći. O važnosti ovakvog projekta suvišno je uopće trošiti riječi, no ipak treba spomenuti koliko bitnu ulogu je imao u razvoju auto-industrije, na koliko je potencijalno katastrofalnih sigurnosnih propusta ukazao i na koliko je automobila koji nisu sposobni zaštititi svoje putnike, a uredno se prodaju na tržištu, upozorio. Drugim riječima, koliko je života spasio.

 

Put do toga da Europa postane mjesto s najmanje fatalnih nesreća u cijelome svijetu bio je s jedne strane dug, no upravo je Euro NCAP organizacija drastično ubrzala proces. Sve je počelo u veljači 1997. godine kada je testiran prvi niz tada prilično zastupljenih automobila na tržištu, a redom su to bili Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa, Renault Clio i Rover 100. Potonji se nikako nije proslavio budući da je osvojio jednu jedinu zvjezdicu, što je svojedobno bilo više nego zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir popularnost malog automobila. Ako premotamo dvadeset godina unaprijed, za istu cijenu (uz uračunatu inflaciju) na tržištu se nudi znatno sigurnija opcija u vidu nove Honde Jazz, koju su stručnjaci iz Euro NCAP-a uzeli kao primjer dobro odrađenog automobila kada je riječ o zaštiti putnika.

 

Dva su automobila podvrgnuta frontalnom sudaru pri 64 km/h, dakle standardiziranom testu, kako bi se demonstriralo koliko je sigurnost automobila unaprijeđena, čak i kada govorimo o malim gradskim automobilima, dakle ne nužno nekoj visokoj klasi. Naime, analiza pokazuje kako bi putnici u Roveru u najboljem slučaju prošli s teškim ozljedama, dok bi se u dvadeset godina modernijoj Hondi izvukli s pokojom masnicom ili ogrebotinom. Podsjetimo kako je prije nekoliko godina test sa sličnim zaključkom proveo britanski Fifth Gear, kada je dokazao superiornost modernog malog Renault Modusa u usporedbi sa starim Volvom 940, iako bi se po izgledu vjerojatno kladili na tenkovskog Šveđana. Ako želite sigurno, želite što novije.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.