x

Koliko vremena treba proći od večere do odlaska u krevet?!

Odlazak u krevet punog stomaka nikako nije dobra odluka i svakako bi trebalo da se malo strpite dok ne odete u `horizontalu` nakon jela.

Odlazak na spavanje odmah poslije večere povećava rizik od moždanog udara za čak 66 odsto i zato se odlazak na spavanje preporučuje najmanje sat vremena nakon večere, rezultat je istraživanja stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Jonini u Grčkoj. 

 

Stručnjaci su proučavali oko 500 osoba, od kojih je pola imalo moždani udar, a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija). 

 

Ispitanike su podijelili u dvije grupe - one koji su sačekali 60 do 70 minuta poslije večere prije nego što su otišli na spavanje, i one koji su odmah otišli na spavanje. 

 

Članovi druge grupe imali su 66 odsto veće šanse da dožive moždani udar, dok su osobe koje su sačekale između 70 i 120 minuta bile 76 odsto zaštićenije. 

 

Osim toga, odlazak na spavanje barem sat poslije večere smanjuje rizik od akutnog koronarnog sindroma. 

 

Refluks je, takođe, jedna od posljedica suviše brzog odlaska u krevet nakon jela. U ležećem položaju se pogoršava situacija u kojoj se trbušna kiselina vraća u grlo, a dugoročna posljedica je oštećenje jednjaka. 

 

Podrigivanje zbog ranog odlaska u krevet nastaje zbog tegoba s varenjem koje organizam ima u ležećem, opuštenom položaju.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.