Koliko žumanaca smijemo pojesti u jednom obroku?!
Postoje dva tipa holesterola: egzogeni, koji nastaje probavom hrane, i endogeni, koji proizvodi jetra.
Veće žumance jajeta zasta sadrži 180-250 mg holesterola, a dnevni preporučeni unos za zdravu osobu je 300 mg. Činjenica je da je holesterol ključan za stvaranje steroidnih hormona kao što su muški i ženski polni hormoni i hormona kortizola, za sintezu vitamina D...
Zato drastično smanjenje unosa namirnica bogatih ovim sastojkom može narušiti zdravlje.
Jaje je bogato i arahidonskom masnom kiselinom koja ima i protivupalna svojstva. Nutricionisti i većina ljekara i dalje smatraju da žumance treba izbjegavati jer su rizični faktor za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, te stavove treba preispitati kroz više aspekata, i nipošto ne “ocrniti” jaja kao nezdrave namirnice.
– Mišljenja sam da žumance i jaja uopšte ne treba izbjegavati jer su oni izvor i drugih nutrijenata kao što je kolin, važan za zdravlje mozga, kod razvoja djeteta u trudnoći itd. ili pak žuti pigment antioksidans lutein – tvrdi Nenad Bratković, magistar nutricionizma iz NutriConsulta.
Idealna odnos u obroku su četiri belanca i jedno žumance sa zdravim ugljenohidratnim namirnicama kao što je povrće.
Na taj način osiguravamo i antioksidativnu vrednost obroka. Žumance ima svoje mjesto u prehrani. Od masti ne treba da bježimo jer su neizostavne za zdravlje čoveka. Najgore vrste masti su transmasne kiseline iz (djelimično) očvrsnutih biljnih ulja i margarina i njih treba u potpunosti ukloniti iz ishrane.
Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.