x

Kolmar: Mala Venecija!

Pojedini književnici su svojevremeno pisali da je Kolmar najljepši grad u Evropi, a često se govori i da je ovo najtipičniji alzaški grad. Za Kolmar se, bez sumnje, može reći da je izuzetan grad zahvaljujući bogatstvu i raznolikosti svoje istorijske i graditeljske baštine.

Idealan za proizvodnju vina: Smješten je u neposrednoj blizini Njemačke i Švajcarske, između istočnog podnožja planinskog masiva Vosges i rijeke Rajne, Strazbura i Mulhousa, grad svojim posjetiocima nudi uzbudljiv osvrt na 1.000 godina evropske istorije.

Kolmar je drugi grad s najmanjim godišnjim količinama padavina u Francuskoj, koje iznose svega 530 mm/m2, što ovo područje čini idealnim za proizvodnju cijenjenog francuskog vina. Kako mu nadimak prijestonice vina nije dovoljan, Kolmar, sa svojim predivnim trgovima, fontanama i kanalima takođe nazivaju i ``mala Venecija`` (La Petite Venise).

Istorija: Ovaj francuski grad datira još od devetog vijeka. Za vrijeme Svetog rimskog carstva 1226. godine stekao je status slobodnog carskog grada. Krajem sedamnaestog vijeka, grad preuzima Francuska, kojom tada vlada Luj XIV. Nakon francuskog poraza u Francusko-pruskom ratu, Njemačko Carstvo je aneksiralo cijeli Alzas, zajedno sa Kolmarom.

Grad je vraćen Francuskoj nakon Prvog svjetskog rata da bi ga ponovo aneksirala tada nacistička Njemačka. Po završetku Drugog svjetskog rata Francuska ga je opet vratila 1945. godine, nakon završetka bitke zvane Kolmarski džep (Poche de Colmar).

Germanska i francuska arhitektura: Vjerske i kulturne znamenitosti Kolmara odražavaju osam vijekova germanske i francuske arhitekture, ali i prilagođavanje njihovog stilskog izražaja lokalnim običajima i građevinskim materijalima (ružičasti i žuti pješčenjak, drvene grede).

Obilazeći istorijski dio Kolmara, posjetitioci ostaju zadivljeni neprocjenjivim bogatstvom kulturnog nasljeđa grada, koje je izvanredno u svakom pogledu. U starom dijelu grada možete vidjeti vrhunske primjere srednjovjekovne gotičke arhitekture, kao što su zborna crkva Sv. Martin i Dominikanska crkva.

Rodno mjesto velikana: Ovaj grad je rodno mjesto slikara i grafičara Martina Šongera, čiji se grafički otisci mogu pogledati u Muzeju Unterlinden. U Kolmaru je, takođe, živio kipar Frederik Bartoldi, koji je najpoznatiji po dizajniranju Kipa slobode.

Bartoldi ima i svoj muzej, koji je smješten u samom srcu starog grada, tačnije, u prostranoj rezidenciji Frederika Bartoldija. U prostorijama muzeja nalazi se najvažnija zbirka njegovih radova, koja je sačuvana zahvaljujući nasljeđu koje je umjetnikova udovica predala u ruke grada. Ovaj muzej bude zatvoren za posjetioce tokom januara i februara.

Čarobna atrakcija: Jedna od turističkih atrakcija ovog grada svakako je Muzej igračaka, koji nije samo izložbeni prostor. Na ovom čarobnom mjestu možete otkriti jedinstvene, raznolike i uzbudljive kolekcije. Entuzijasti i kolekcionari svih generacija biće očarani eksponatima kao što su Pepeljugina kočija, iznimna kolekcija lutaka, lokomotiva ``Britannia``, čudesna mreža pruga koja se proteže na više od 1.000 metara...

``Light show``: Grad je poznat i po nevjerovatnoj i bajkovitoj osvijetljenosti. Naime, oko 900 izvora svjetlosti koji rade na kompjuterski pogon, vješto su postavljeni kroz grad i na taj način je omogućen jedinstveni ``light show``, koji varira u intenzitetu i boji, tokom cijele godine. Poput čarobnog kista, iznova iscrtava grad i ističe hiljadu i jedan arhitektonski detalj.

Kolmar je bio prvi grad u Francuskoj koji je ovako nešto sproveo u djelo, a 1997. godine dobio je i posebnu nagradu za ovo dostignuće, nagradu ``Académie des Arts de la Rue``.

Grad je osvijetljen od sumraka petkom i subotom tokom cijele godine, a svake večeri tokom važnijih zbivanja posebno dočarava život Kolmara. Uglavnom su to manifestacije poput Međunarodnog festivala, Regionalnog sajma vina, a posebno tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Simbolika boja: Plava boja predstavlja vazduh i nebo, stoga je dominantna na krovovima građevina; zelena je primjetna na obalama rijeke i naglašava odraz zgrada i drveća na vodi; bijela boja simboliše vatru i vjeru, te je uočljiva na crkvenim tornjevima. Zlatna boja predstavlja zemlju Alazasa - zemlju tranzicije i razmjene.

Izvor: trivago.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.