x

Koncert Jeffrey Swann-a u Vijećnici: Put Ljubavi završio sa svadbenim maršem!

Koncertom američkog pijaniste Jeffrey Swann iz Njujorka u Vijećnici se otvorila koncertna sezona 12.BIMF u Sarajevu! Sam koncert je realiziran uz svesrdnu podršku TURKISH AIRLINES i MARRIOTT COURTYARD SARAJEVO. BIMF je poklon građanima Sarajeva već 12 godina i sva dešavanja, uključujući i koncert Jeffrey Swann-a, su potpuno besplatna.

Jeffrey Swann je dugogodišnji prijatelj BIMF-a te se sarajevskoj publici predstavio nekoliko puta, uključujući i muzički vremeplov u sklopu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata 2014te godine. Swann nas uvijek svojim čarobnim klavirskim interpretacijama vodi u svijet mašte i preispitivanja naših života i nadanja. Sinoćnji koncert je, u skladu s misijom ujedinjenja 12.BIMF-a, dočarao šta fokusiranje na različitosti a ne na sličnosti čini u životu običnog čovjeka. Sam program je inspirisan Šekspirom i predstavlja put Ljubavi. Magbet, Romeo i Julija su priče o običnim ljudima i neobičnim okolnostima, koje su dio i naše kulturne baštine (Hasanaginica, Omer i Merima). Imena su im različita ali sudbine iste i sve su ishod istog uzroka: fokus na različitosti a ne na sličnosti. Sam koncertni program je bio pun simbolizma: od olujne Betovenove sonate inspirisane njegovim pokušajem samoubistva, preko ljepote nevinosti mladosti Romea i Julije, sukoba između ‘plemena’ kojima njihove porodice pripadaju, ishodu tog sukoba u smrti dvoje mladih ljudi koji se vole, Magbeta i vještica koje zavode na krivi put, do sna jedne ljetnje noći i pobjede Ljubavi – svadbeni marš!

 

BIMF, putem muzike koja oplemenjuje dušu i BIMF programa, radi na podizanju svijesti i stvaranju zdravijeg društva za sve, te nudi, kao i uvijek, soluciju za naše probleme. Potpisivanjem Povelje o ujedinjenja BIMF i članice internacionalne zajednice su se zavjetovale na gradnju mostova među ljudima i kulturama kroz muziku upravo ovdje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. To nije kulturna afera već ‘ultimate marriage’, brak kultura cijelog svijeta. U skladu s tim, Jeffrey Swann-ova završna kompozicija je bio upravo “Svadbeni marš” koji nas podsjeća na radost življenja, snagu ljubavi i značaj istinskog zavjeta – ujedinjenje srca u Jedno Srce, što i jeste 12.BIMF kampanja.

 

Publika je u Vijećnici imala priliku čuti i poruke Muhamed Alija, Betovena, Hans Kristian Andersena te dijelove Ode radosti, citate koji se odnose na misiju 12.BIMF-a, i to u interpretaciji našeg sjajnog glumca  Moamera Kasumovića. Učešće Moamera Kasumovića u programu 12.BIMF-a je još jedan segment misije ujedinjenja ljudskog duha, ovaj put ujedinjenje umjetnosti, ali predstavlja i odu radosti koje ujedinjenje poklanja svima nama te hommage vrijednosti Žene koju podržava jedan “Sjajan momak”. Koncertna sezona 12.BIMF se završava koncertom Zagrebačkih solista 28 jula, 2016 čiji će koncert biti realiziran uz potporu Grada Zagreba i pokroviteljstvo Gradonačelnika Grada Zagreba gosp Milana Bandića te Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH i Općine Stari Grad.

 

Video: Moamer Kasumović

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.