Koncert: Urban & 4

19.12.2014 19:30
koncert-urban-4-main

Cinemas Club Sloga, 19. decembar, 21:30 h

Nakon raspada grupe Laufer, Urban uz pomoć prijetelja okupljenih pod imenom „4“ radi na solo albumu Otrovna kiša, koji u izdanju Izabela Records izlazi 1996. godine. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije: za najbolji video spot (za pjesmu Nebo), za najbolju produkciju i za najbolju snimku. Zbog nezadovoljstva s poslovanjem producentske kuće Izabela Records, Urban&4 prekidaju suradnju i potpisuju ugovor s tada najvećom diskografskom kućom u Hrvatskoj, Croatiom Records.

 

Album Žena dijete, koji je Croatia Records objavila krajem srpnja 1998. godine, od strane kritičara ocijenjen je kao najbolji album u toj godini, a pjesme Black tatoo, Odlučio sam da te volim i Mala truba vrlo su brzo došle na sam vrh domaćih top ljestvica. Zaslužene kritike potvrdila je i novinarska rock nagrada Crni mačak na kojoj su Urban&4 osvojili čak 6 kipića te tako postali apsolutni pobjednici nagrade koja se može smatrati prethodnicom diskografske nagrade Porin. To je uskoro i potvrđeno jer su Urban&4, između ostalih, osvojili i Porina za najbolji rock album, a Porina koji je osvojio u kategoriji alternativnog rocka Urban je odbio, rekavši jednostavno da on ne spada u tu kategoriju. Album Žena dijete svrstan je također i među deset najboljih albuma u razdoblju od 1990. do 2000. g.

 

Iako su Urban&4 najavljivali album Merkur odličnom pjesmom Moja, album nikada nije objavljen. Spot za Moju zabranjen je za emitiranje zbog eksplicitnog sadržaja koji prikazuje istospolne ljubavnike i tek su rijetki sretnici imali priliku vidjeti ga u kasnim večernjim terminima domaćih TV postaja.

 

Umjesto Merkura, Urban&4 2004. objavljuju singl Spelujem ti ispriku koji se našao i u prodaji. Ova pjesma, kao i još nekoliko hitova poput Kornjače, Mjesta za mene i Gledaj i vidi, nalazi se na albumu Retro objavljenom pred kraj 2004. Prve promocije ovog albuma održane su u SAD-u, na svirkama u Chicagu i New Yorku, među kojima je svakako najznačajnija ona održana u kultnom njujorškom klubu CBGB. Također, tim albumom bend je bio nominiran za MTV Adria nagradu u kategoriji Best act.

 

Do objavljivanja albuma Hello!, Urban&4 su održali i veliki koncert pod nazivom “Tri čvora na trepavici” s Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca u riječkoj tvornici Torpedo.

 

Album Hello! sniman je Rijeci, masteriziran u New Yorku, a za koji je omot radio poznati dizajner Mirko Ilić, naišao je na sjajan odaziv publike i kritike. Nakon spota za pjesmu Magnet, snimljen je i video spot za pjesmu Hiroshima.

 

U pauzi do snimanja novog materijala Urban&4 izdali su live album pod nazivom “No mix! No sex!”, koji je snimljen u riječkom klubu Stereo, za vrijeme dvaju koncerata (dva dana zaredom). Producent ploče je Vlado Simcich Vava (gitarista ex Laufera), a materijal je izdan upravo onako kako je i snimljen, bez ikakavih naknadnih popravljanja ili nadosnimavanja, kako bi se zadržala vjerodostojnost koncertnog nastupa. Omot albuma čine skice i crteži Damira Urbana.

 

2011. godine Urban&4, nakon više godina suradnje sa Croatia Recordsom prelaze u novu diskografsku kuću Aquarius Records s kojom potpisuju ugovor.

 

2011. godine Damir Urban snima i Porinom nagrađen album sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom (2cellos). Album „Urban & Hauser“ kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu, a ključ po kojem su odabirani naslovi bazira se uglavnom na interpretaciji Urbanovih uspješnica. Mjesto na albumu našle su i dvije pjesme drugih autora „Everybody hurts“ i “Ostavljam te samu”, te skladba „Alone“ Giovannija Sollima, koju je odsvirao sam Stjepan Hauser. Također, za jednu od pjesama s albuma, Black Tattoo, snimljen je i spot.

 

Godine 2012. bend odlazi u izolaciju, na Žumberačku goru, te tamo snima materijal za novi album. U improviziranom studiju, u kući koja je bendu tih dana bila studio i dom, snimljene su pjesme koje su uvrštene na zadnje izdanje: ``Kundera`` (EP).

 

Naslov izdanja, inspiriran je jednim od najvećih živućih pisaca današnjice, kao i njegovim remek djelom ``Besmrtnost`` pa se taj lajt-motiv smrtnosti i naša nespremnost na nju, kao nekakav nazivnik, provlači kroz album. Za pjesmu Ako se napijem do smrti, drugi singl s albuma, snimljen je i video spot.
Album “Kundera” bio je nominiran u četiri kategorije, a Porina je osvojio za rock album godine, te za izvedbu grupe s vokalom (za pjesmu “Atom”). U 2013. godini Urban&4 su dobili i nagradu MTV Gold Award za pjesmu Ako se napijem do smrti, za 2012. godinu.

 

U travnju 2014. godine, bend, kao najavu nadolazećeg albuma, objavljuju singl “Sutra ćemo pričati”, za koji je snimljen i video spot.

 

Suradnja s crnogorskim redateljem Nikolom Vukčevićem na filmu “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” rezultirala je i upravo objavljenom obradom pjesme “Ne brini”, koju su za potrebe filma Urban&4 prearanžirali. Također, upravo je ovih dana objavljen spot za istu pjesmu, kao najava za skoru premijeru filma.

 

Ove godine će premijerno biti prikazan i dokumentarno-eksperimentalni film “Možete li se sjetiti?”, snimljen tijekom izolacije i snimanja novog glazbenog materijala Urban&4.

 

Urban&4:
Marco Bradaschia - bubanj
Luka Toman - gitara
Sandi Bratonja - bas
Saša Markovski - klavijature
Damir Urban - vokal

 

cijene karata:
prvih 200 karata - cijena 12 KM,
cijena karte nakon toga 15 KM
cijena grupne karte - 4 osobe, ova karta uključuje rezervaciju stola sa dvije stolice / parteru ili stol na spratu /// cijena 70 KM (slobodan stol odaberete na kasi u Slogi pri kupovini karte)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.