x

Koncertom Manhattan String Quarteta počela koncertna sezona BNP!

Nakon uspješnog okončanja 67. umjetničke (pozorišne i koncertne) sezone u prvoj polovini avgusta/kolovoza, nakon kratke pauze, prethodnu noć, 28. avgusta, koncertom Manhanttan String Quarteta  počela je nova koncertna sezona BNP.

Nakon uspješnog okončanja 67. umjetničke (pozorišne i koncertne) sezone u prvoj polovini avgusta/kolovoza, nakon kratke pauze, prethodnu noć, 28. avgusta, koncertom Manhanttan String Quarteta  počela je nova koncertna sezona BNP.  Bosansko narodno pozorište Zenica je ovogodišnji partner Sarajevo Chamber Music Festivala, koji se održava od 26. do 29. avgusta i čija je tema „On Tour“. Naziv koncerta je „Beethoven ‘Grosse Fuga’“. Prethodno je održan koncert u Pozorištu lutaka Mostar, u ponedjeljak, 28. avgusta, u 20 sati  je održan koncert u BNP-u, a već večeras slijedi koncert u Sarajevu.

 

Ovogodišnji učesnici prestižnog Festivala su i studenti renomiranog Univerziteta Princenton, koji čine Gudački kvartet, te Manhattan String Quartet, kao i saradnice i saradnici, studentice i studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Bosansko narodno pozorište Zenica će i u 68. umjetničkoj sezoni nastaviti tradiciju održavanja koncertnih programa, te se i u ovoj sezoni mogu očekivati gostovanja renomiranih muzičkih imena iz Bosne i Hercegovine i regiona.

 

Tokom višedecenijskog rada i djelovanja, Bosansko naodno pozorište Zenica je uvijek bilo domaćin umjetnicima iz cijelog svijeta, te je tako izgrađena dobra saradnja sa umjetničkim institucijama i umjetnicima širom svijeta.

 

Koncert u okviru Sarajevo Chamber Music Festivala je svojevrsna uvertira za najavljene premijerne izvedbe 68. umjetničke sezone, a to su lutkarska predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene „Prodani smijeh“ bugarskog reditelja Darka Kovačovskog, čija je premijerna izvedba planirana za subotu, 23. septembar/rujan, autorska koreodrama belgijskog umjetnika Thomasa Steyaerta, čija je premijerna izvedba planirana za početak oktobra, predstava „Čudnovato“, prema romanu Derviša Sušića, u dramatizaciji Hasana Džafića i režiji Bobana Skerlića, a čija se premijera planira održati krajem novembra te edukativno-igrana predstava za djecu i mlade u povodu osnivanja Međunarodne organizacije Crvenog križa/krsta i Crvenog križa/krsta u BiH „Crveno križanje“, autora Nijaza Mačka i Miroljuba Mijatovića.

 

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.