x

Kosmička meduza otkrit će tajnu nastanka galaksija?!

Kosmička meduza mjehurastog tijela s dugim kracima od zvijezda mogla bi otkriti tajnu nastanka galaksija. Misteriozni objekti su spiralne galakcije koje se kidaju i spajaju s drugim skupovima galaksija.

Proces sudaranja spiralnih galaksija sa skupovim drugih galaksija u kojme nastaju ``meduze`` zabilježio je Hubbleov teleskop. Kad se vrući plin u nakupinama galaksija sudari s hladnim plinom s dolazećom galaksijom, on izbija hladni plin u obliku dugih krakova.

Tijelo galaksije slegne se u okrugli oblik i hladni plin u krakovima pod pritiskom stvara nove zvijezde. Takve galaksije, koje se uglavnom nalaze u gušćim dijelovima svemira, pri sudaranju mogu proći dramatične transformacije. Nove snimke otkrivaju da galaksija-meduza ima puno više nego se mislilo i to bi znanstvenicima moglo pomoći da shvate zašto su eliptične galaksije toliko brojnije od drugih.

Harald Ebeling sa Sveučlišta na Havajima vjeruje da su galaksije-meduze zapravo prizor sudaranja galaksija. U znanstvenom časopisu Astrophysical Journal Letters profesor Ebeling opisuje kako stlačeni prostor među galaksijama može dosegnuti nevjerojatno visoke temperature i tako počinje transformacija galaksija koja bi, prema njgovu mišljenju, mogla objasniti i postojanje zvijezda koje ne pripadaju nijednog galaksiji, astronomi sada vjeruju da bi one mogle dolaziti iz krakova galaksija-meduza.

Izvor: jutarnji.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.