x

Koža kao ogledalo zdravlja: Promjene boje znak su bolesti!

Plavičasti ton kože može biti posljedica problema s jetrom, slezenom ili gušteračom, siva ukazuje na manjak kisika u krvi, a smeđe mrlje su znak dijabetesa

Osip koji prate bolni mjehurići može ukazivati na celijakiju, odnosno alergijsku reakciju na gluten. Najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, vlasištu, leđima i na stražnjici, a prati ga osjećaj žarenja.

 

Ispucala koža oko usana može biti znak manjka vitamina B kao što je niacin, riboflavin i vitamin B6. Nedostatak se može nadoknaditi tunom, špinatom i slanutkom. 

 

Osjetljiva i natečena koža ispod očiju ukazuje na prekomjerni unos hrane bogate soli, ali ujedno može biti znak alergije. Alergije šire krvne žile i mogu potaknuti curenje što na kraju rezultira tamnoljubičastim podočnjacima. 

 

Plavičasti ton kože može biti posljedica problema s jetrom, slezenom ili gušteračom. Također, ova se boja javlja kao alergijska reakcija ili pak ukazuje na trovanje olovom osobito ako se prve promjene vide potkoljenicama ili desnima, piše Daily Makeover. 

 

Siva koža može biti ukazivati na manjak kisika u krvi što može rezultirati emfizemom, upalom pluća, tuberkulozom pa čak i predinfarktnim stanjem. Jedan od razlog sive kože može biti upala potrbušnice, tankog sloja tkiva u trbuhu koja je uzrokovana bakterijama ili gljivicama. 

Preplanuli ten koji nije posljedica sunčanja ukazuje na nasljedni poremećaj, hemokromatozu. Karakterizira ga prekomjerno nakupljanje željeza u organizmu.

 

Pretjerana osjetljivost kože može biti posljedica autoimune bolesti lupusa. To je bolest u kojoj je imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo. 

 

Pretjerano izlaganje suncu nije jedni razlog hiperpigmentacije. Smeđe mrlje na koži, osobito na području oko vrata, prepona i pazuha, mogu biti rani znak dijabetesa, trudnoće i poremećaja u radu štitnjače.

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.