x

Kraj uzbudljive sezone: Nico Rosberg u Abu Dhabiju osvojio prvu titulu prvaka Formule 1!

Nico Rosberg je osvojio prvu titulu prvaka Formule 1 nakon što je taktički odvozio utrku u Abu Dhabiju. Nijemac je osvojio drugo mjesto iza timskog kolege iz Mercedesa Lewisa Hamiltona i tako sačuvao prednost u odnosu na Britanca u ukupnom poretku.

Rosberg je tokom sezone od 21 utrke trijumfovao na devet, a Hamilton na deset, no na kraju ove sezone Nijemac je osvojio 385, a Britanac 380 poena.

 

Hamilton je startao sa pole pozicije i vodio je u prvoj polovini utrke, no Rosberg je vozio taktički, mirno i držao drugu, a potom i treću poziciju koja mu je garantovala titulu.

 

Nijemac je mogao ostati bez titule u 20. krugu kada je ``za dlaku`` izbjegao sudar prilikom prestizanja tada drugoplasiranog Verstappena.

 

Sredinom utrke Hamilton, koji je bio na drugom mjestu iza Vettela, je pokušao usporavati kako bi dao šansu Verstappenu i Ricciardu da prestignu Rosberga koji je pratio Britanca na trećem mjestu.

 

Nakon što je Vettel otišao u boks, Hamilton je vodio, a iza njega su bili Rosberg, Verstappen i Ricciardo. Hamilton je konstantno usporavao kako bi dao šansu vozačima Red Bulla da prestignu Rosberga i tako mu donesu titulu.

 

U posljednjih pet krugova četvorica vodećih bili su u razmaku od jedne sekunde u odnosu jedan na drugog. Hamilton je vodio, a iza su bili Rosberg, Vettel i Verstappen, no do kraja se taj poredak nije promijenio i Rosberg je osvojio titulu.

 

Mercedes je ubjedljivo osvojio konstruktorsku titulu sa 765 bodova ispred Red Bulla koji je na kraju sakupio 468 bodova.

 

Video pogledajte OVDJE

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.