x

Krenuo pješke od Stokholma do Jerusalima bez novca!

Robert Nikola Grujić, Šveđanin srpskog porijekla koji je prije 4 dana napunio 22 godine, prije nešto više od dva mjeseca krenuo je na put od Stokholma do Jerusalima bez novca i mobilnog telefona, kako bi testirao granice svoje izdržljivosti i potvrdio novostečenu vjeru u Hrista.

Na ovom putu epskih razmjera, dugom 5.500 kilometara, stigao je i do sela Ratkova i domaćina Jovana Anđelića, koji ga je u svojoj kući ugostio tri dana, tokom kojih je uglavnom zapanjeno slušao priče s puta ovog neobičnog hodočasnika.

``Čuo sam od ljudi u selu da neki mladić ide pješke po Srbiji, pa sam ga odlučio naći i ugostiti u svojoj kući, kao i pomoći ako mu nešto zatreba. Ubrzo sam ga sreo na lokalnom putu, a prepoznao sam ga po slamnatom šeširu. Pozdravio sam ga i pozvao u svoj dom, na šta je on pristao``, počinje svoju priču Jovan Anđelić, još uvijek pod snažnim utiskom ovog susreta koji se dogodio 5. augusta, tačno dva mjeseca od kada je Robert krenuo na put.

Tokom sljedeća tri dana putnik je stigao oprati veš i napuniti stomak, a Jovan je s velikim interesovanjem upijao njegove priče s puta. Već na početku Robert mu je ispričao da se na ovaj poduhvat nije odlučio iz avanturizma, već je na ideju došao na nagovor strica, koji je teolog.

``Mnogo toga mu se desilo tokom dvije hiljade kilometara koje je prepješačio do Ratkova; spavao je po crkvama i gradilištima, jedan siromah je s njim na putu podijelio paradajz, u Pragu je bio napadnut, a u Budimpešti je imao romansu s kćerkom lokalnog sveštenika. Fasciniralo me je to što je toliko mlad, a istovremeno skroman, pametan i posvećen svom cilju. Hranu i novac nije htio uzeti. Iako je, kako sam shvatio iz razgovora, njegova porodica dosta imućna, novac mu nije potreban, jer je odlučio da na putu živi samo od milostinje prolaznika``, priča Anđelić.

Srpski domaćin se brzo vezao za svog gosta, kome je ovom prilikom poželio sretan rođendan.

``Obećao je da će mi, ako bude mogao, slati slike s puta. Apelujem na sve dobre ljude da mu pomognu``, završava priču o neobičnom susretu stanovnik Ratkova.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.