x

Krupa ostvarila najveću pobjedu u historiji: ``Vi možete `letjeti`, ali trener se mijenjati neće``!

Treba biti realan i objektivan. Dugo nismo svjedočili boljoj utakmici na premijerligaškim terenima do jučerašnje između Sarajeva i Krupe.

Osim pet golova, tempo je bio na iznenađujeće visokom nivou. Nije bilo poteza koji vrijeđaju inteleginciju, napadali su i jedni i drugi, dva su se preokreta desila, a svaki gol ljepši od ljepšeg.

 

Da nijedan nije viđen, utakmica bi imala karakteristike vrlo dopadljive fudbalske predstave nakon koje ne biste smjeli zamjeriti nikome. Ni na zalaganju, ni na kvalitetu.

 

Znakovit trijumf

 

Ipak, Krupa je odnijela s Koševa sva tri boda pobijedivši 3:2, a njihov trijumf znakovit je iz više razloga.

 

Najupečatljiviji potez, i to je jako lijepo primjetio Blaž Slišković, desio se nakon drugog gola, kada su tri igrača poletjela po loptu u mrežu samo minut nakon što su prethodno gubili.

 

Pravi razlog nije bio to što su gosti osjetili krv, već što je Lazar Marjanović na poseban način želio proslaviti gol, no generalno pristup gostiju bio je iznenađujući.

 

Pristup koji oslikava istinski mangupluk. Pristup što je u ovakvoj ligi, više žalosnoj no smiješnoj, sam od sebe dovoljan za plasman minimalno u sredini tabele. 

 

Dakle, ne morate imati ni ekstra kvalitetne igrače, jer takvih u ovoj ligi nema ili ih ima dok ne odu u drugu ligu Njemačke ili Švicarske, ali ako ste mangup, ako ne poznajete strah i igrate fudbal da zabijete gol, isplatit će vam se.

 

U suprotnom, događat će vam se ono što je svojevremeno ekipi Željezničara, najtalentovanijoj u posljednjih 20 godina. Na golu Šehić, u odbrani Cocalić, Vugdalić, u veznom redu Kamber, Pelak, Vladavić, Štilić, u napadu Dialiba...Sve majstor do majstora, na Grbavici im niko loptu nije mogao uzeti, dodavali se petama. U gostima, pak, mrka kapa. Kvaliteta je bilo pregršt, ali deficit hrabrosti i muda.

 

Po čemu to još Krupa može poslužiti kao primjer?

 

Rijetka je to ekipa koja je čitavu prošlu sezonu odigrala s jednim trenerom, a isti čovjek na klupi počeo je i narednu. Slobodan Starčević.

 

Zdravi razum

 

To je u BiH kuriozitet. Pa makar bilo puno lakše raditi u Krupi - gdje vas nakon poraza neće sprovoditi odred specijalne policije do klupskog autobusa - činjenica kontinuiteta i strpljenja oslikava stanje razuma ``vlastodržaca``, braće Ilić.

 

Nije anegdota već istina kako je glavnim igračima nakon jedne rezultatske krize Dragomir Ilić pokazao na centralnu ložu tribine i rekao im da će izaberu stolice, a on će ugravirati njihova imena da su mjesta zauzeta.

 

Poručio je tada: ``Vi možete `letjeti`, ali trener ne``.

 

Hoćeš da bojkutuješ, ne sviđa ti se način rada trenera, ma zagrij se. Plaćen si da igraš, baš kao i oni u mnogobrojnim izmišljenim zavodima da ništa ne rade. Ali imaju obavezu, sjede osam sati na ``poslu``.

 

Krupa, tako očita lekciju prvo banjalučkom velikanu, a onda i sarajevskom. Prošle sezone između ostaloga, košta drugog sarajevskog velikana titule. Ako ništa, zaslužuju duboko poštovanje. 

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.