U ovosedmičnom izdanju kulinarske emisije ``Lonci i poklopci``, koju možete pratiti svake nedjelje u 12:00 sati u programu OBN televizije, simpatični Vjeko Kramer nam donosi mnoge ukusne delicije. Započet će pripremom slaganog bureka od piletine i patlidžana, nakon čega slijedi priprema teleće limun juhe, te pilećih mišića sa gljivama i kokosom. Uz sve to, Vjeko će pokazati kako pripremiti i rižoto od mrkve. Uživajte!
SLAGANI BUREK OD PILETINE I PATLIDŽANA
- ½ kg jufke
- ½ kg mljevene piletine
- 1 poriluk
- 2 patlidžana
- 2 jajeta
- 2 dl kiselog vrhnja
- sol i papar
- vegeta
- 1 dl ulja
Poriluk isječemo na kolutiće, ispirjamo nekoliko minuta na malo ulja, pa kad omekša dodamo mljevenu piletinu i začinimo solju, paprom i vegetom. Patlidžane isječemo na kockice i izgrilamo na gril tavi. Na dno tepsije stavimo papir za pečenje, pa na njega slažemo burek: na dno stavimo tri jufke, nauljimo i pospemo prvo nadjevom od piletine, pa grilanim patlidžanima, zatim slažemmo po dvije jufke koje posipamo nadjevima dok ne završimo zadnji sloj samo od jufki. Isječemo na kocke, pečemo u zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC pola sata. Prelijemo smjesom jaja i vrhnja, pa zapečemo još 10-ak minuta.
TELEĆA LIMUN JUHA
- ½ kg teletine
- 1 luk
- 2 peteljke celera
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina
- ulje
- teleći temeljac
- 3 žumanjka
- sok od 2 limuna
- vrhnje za kuhanje
- ružmarin
- sol i papar
- vegeta
Luk, mrkvu, peršin i peteljke celera nasjeckati na kockice, pa prepržiti nekoliko minuta na ulju. Onda dodati, na kockice sječenu, teletinu i propirjati nekoliko minuta. Zaliti temeljcem, pa dodati malo ružmarina, začiniti vegetom i paprom , te solju po potrebi. U posebnoj zdjeli izmiješajte žumanjke i vrhnje za kuhanje, temperirajte vrućom juhom, pa onda umiješajte u juhu,sve vrijeme mješajući i pazeći da juha ne zakipi. Na kraju dodati sok limuna i poslužiti uz neko pecivo.
PILEĆI MIŠIĆI S GLJIVAMA I KOKOSOM
- ½ kg pilećih bataka i zabataka
- 1 žlica gustina
- bjelanjci
- 200 g gljiva
- 1 dl kokosovog mlijeka
- 1 crvena paprika
- 1 glavica cvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- sol i papar
- Vegeta za perad
- ulje za wok tavu
- soja sos
Odvojiti kosti i kožicu od pilećih mišića, isjeći ih na komade i marinirati u mješavini gustina i bjeljanjaka, začinjene vegetom za perad, barem 2-3 sata. Svo povrće i gljive očistiti i narezati na tanke rezance. U wok tavi, na ulju prepržiti piletinu, pa dodati povrće i gljive. Začiniti solju, paprom, soja sosom i pirjati još nekoliko minuta, na kraju dodati kokosovo mlijeko i pustiti da se okusi prožmu.
RIŽOTO OD MRKVE
- 1 šalica riže
- 3 kuhane mrkve
- 2 šalice temeljca
- 1 glavica crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 100 g parmezana
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- kurkuma, sol i papar
- vegeta
- peršinov list
Na ulju popržiti usitnjeni luk i češnjak, pa izmiksati zajedno s kuhanom mrkvom u finu pastu. Na ulju popržiti rižu, neprestano mješajući. Sa strane u loncu napraviti temeljac, te ga držati neprestano na točki ključanja. Vrućim temeljcem zaliti rižu i kuhati oko 12 minuta, mješajući s vremena na vrijeme. Lagano mješajući, riži prvo dodati pastu od mrkve i luka. Začiniti solju, paprom, kurkumom i vegetom, ovisno o želji. Zatim dodati parmezan i vrhnje za kuhanje pa pirjati još nekoliko minuta. Zrna riže u rižotu se ne trebaju odvajati jedno od drugoga. Rižoto treba biti kompaktan.
Anketa
@ekskluzivaBa twitter
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.