Kuhajte i ove nedjelje sa Vjekom na OBN

27.07.2014 10:00
kuhajte-i-ove-nedjelje-sa-vjekom-na-obn-main

U ovosedmičnom izdanju kulinarske emisije ``Lonci i poklopci``, koju možete pratiti svake nedjelje u 12:00 sati u programu OBN televizije, simpatični Vjeko Kramer nam donosi mnoge ukusne delicije. Započet će pripremom slaganog bureka od piletine i patlidžana, nakon čega slijedi priprema teleće limun juhe, te pilećih mišića sa gljivama i kokosom. Uz sve to, Vjeko će pokazati kako pripremiti i rižoto od mrkve. Uživajte!

SLAGANI BUREK OD PILETINE I PATLIDŽANA

-          ½ kg jufke

-          ½ kg mljevene piletine

-          1 poriluk

-          2  patlidžana

-          2 jajeta

-          2 dl kiselog vrhnja

-          sol i papar

-          vegeta

-          1 dl ulja

 

Poriluk isječemo na kolutiće, ispirjamo nekoliko minuta na malo ulja, pa kad omekša dodamo mljevenu piletinu i začinimo solju, paprom i vegetom. Patlidžane isječemo na kockice i izgrilamo na gril tavi. Na dno tepsije stavimo papir za pečenje, pa na njega slažemo burek: na dno stavimo tri jufke, nauljimo i pospemo prvo nadjevom od piletine, pa grilanim patlidžanima, zatim slažemmo po dvije jufke koje posipamo nadjevima dok ne završimo zadnji sloj samo od jufki. Isječemo na kocke, pečemo u zagrijanoj pećnici na oko 180C pola sata. Prelijemo smjesom jaja i vrhnja, pa zapečemo još 10-ak minuta.

 

TELEĆA LIMUN JUHA

-          ½ kg teletine

-          1 luk

-          2 peteljke celera

-          2 mrkve

-          1 korijen peršina

-          ulje

-          teleći temeljac

-          3 žumanjka

-          sok od 2 limuna

-          vrhnje za kuhanje

-          ružmarin

-          sol i papar

-          vegeta

 

 

Luk, mrkvu, peršin i peteljke celera nasjeckati na kockice, pa prepržiti nekoliko minuta na ulju. Onda dodati, na kockice sječenu, teletinu i propirjati nekoliko minuta. Zaliti temeljcem, pa dodati  malo ružmarina, začiniti vegetom i paprom , te solju po potrebi. U posebnoj zdjeli izmiješajte žumanjke i vrhnje za kuhanje, temperirajte vrućom juhom, pa onda umiješajte u juhu,sve vrijeme mješajući i pazeći da juha ne zakipi. Na kraju dodati sok  limuna i poslužiti uz neko pecivo.

 

 

 

PILEĆI MIŠIĆI S GLJIVAMA I KOKOSOM

-          ½ kg pilećih bataka i zabataka

-          1 žlica gustina

-          bjelanjci

-          200 g gljiva

-          1 dl kokosovog mlijeka

-          1 crvena paprika

-          1 glavica cvenog luka

-          3 češnja češnjaka

-          sol i papar

-          Vegeta za perad

-          ulje za wok tavu

-          soja sos

 

Odvojiti kosti i kožicu od pilećih mišića, isjeći ih na komade  i marinirati u mješavini gustina i bjeljanjaka, začinjene vegetom za perad, barem 2-3 sata. Svo povrće i gljive očistiti i narezati na tanke rezance. U wok tavi, na ulju prepržiti piletinu, pa dodati povrće i gljive. Začiniti solju, paprom, soja sosom i pirjati još nekoliko minuta, na kraju dodati kokosovo mlijeko i pustiti da se okusi prožmu.

 

RIŽOTO OD MRKVE

-          1 šalica riže

-          3 kuhane mrkve

-          2 šalice  temeljca

-          1 glavica crvenog luka

-          3 češnja češnjaka

-          maslinovo ulje

-          100 g parmezana

-          1 dl vrhnja za kuhanje

-          kurkuma, sol i papar

-          vegeta

-          peršinov list

 

Na ulju popržiti usitnjeni luk i češnjak, pa izmiksati zajedno s kuhanom mrkvom u finu pastu. Na ulju popržiti rižu, neprestano mješajući. Sa strane u loncu napraviti temeljac, te ga držati neprestano na točki ključanja. Vrućim temeljcem zaliti rižu i kuhati oko 12 minuta, mješajući s vremena na vrijeme. Lagano mješajući, riži prvo dodati pastu od mrkve i luka. Začiniti solju, paprom, kurkumom i vegetom, ovisno o želji. Zatim dodati parmezan i vrhnje za kuhanje pa pirjati još nekoliko minuta. Zrna riže u rižotu se ne trebaju odvajati jedno od drugoga. Rižoto treba biti kompaktan.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.