x

Kuhani kukuruz: 7 razloga zašto ga naše tijelo voli!

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka.

No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Planirate li obitelji i prijateljima pripremiti kuhani kukuruz donosimo super recept i nekoliko super činjenica koje će vas sigurno razveseliti.

Nutritivna svojstva

 

Šalica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

 

Kukuruz ne sadrži kolesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.

 

Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

 

Benefiti za zdravlje

 

-Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti

 

- Smanjuje apsorpciju kolesterola u tijelu

 

- Kontrolira dijabetes i hipertenziju 

 

- Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida 

 

- Regulira probavu

 

- Jača kosti

 

- Djeluje pozitivno na kožu i vid

 

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz.

 

RECEPT ZA KUHANI KUKURUZ

 

Sastojci: 

 

- Kukuruz šećerac u klipu

 

- 100 g maslaca

 

- sol

 

- voda

 

Priprema:

 

1. U duboki lonac ulijte vode toliko da prekrije više od polovice, dobro je zasolite i ostavite da zakuha.

 

2. Klipove kukuruza ogulite i operite te ih ubacite u kipuću vodu

 

3. Kuhajte ih maksimalno 25 minuta te ih ostavite u toploj vodi do posluživanja

 

Posluživanje:

 

- Topli kukuruz dodatno zasolite po želji te klip namažite s malo maslaca

 

Izvor: Zadovoljna.dnevnik.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.