x

Kuhanu rižu morate pojesti istog dana!

U svijetu se uzgaja više od 40 000 vrsta riže, a ovu se namirnicu može podijeliti na nekoliko osnovnih vrsta.

U svijetu se uzgaja više od 40 000 vrsta riže, a ovu se namirnicu može podijeliti na nekoliko osnovnih vrst.

 

•    Riža dugog zrna je blagog okusa, a dužina zrna je četiri do pet puta veća od debljine. Najpoznatije su aromatične riže poput tajlandske vrste jasmin i indijske vrste basmati. Kuha se 12-15 min.

 

•    Basmati riža uzgaja se u Indiji i Pakistanu, a zanimljivo je da zrna pri kuhanju ``rastu`` u dužinu, umjesto u širinu, što je slučaj kod ostalih vrsta riže. Idealna je za pripremanje indijskih jela i poslužuje se uz curry. Postoji u bijeloj i smeđoj boji, upotrebljava se u indijskim jelima, a kuha se 10-15 min.

 

•    Riža srednjeg zrna nešto je okruglija i sočnija od one dugog zrna, a osobito je omiljena u pojedinim azijskim i latinoameričkim kulturama. Često se upotrebljava za kremaste deserte i pudinge.

 

•    Smeđa riža – Pomalo je ljepljiva i ima blag, sočan okus , a kuha se nešto duže 30-35 min.

 

•    Arborio je talijanska riža kratkog zrna. Najpopularnija je za pripremu rižota, a od nje se rade i ukusni pudinzi. Ova vrsta riže kuha se 20-25 min. Arborio riža jedna je od boljih jer sadrži najviše škroba. Kad arborio riži dodate tekućinu i miješate, škrob se oslobađa i stvara se kremasti sloj koji povezuje sastojke, a ne rade se grudice.

 

Postoji i divlja riža, ali pod tim se nazivom podrazumijeva sjeme vodene trave.

 

Neke civilizacije kao Mae Posop u Tajlandu, Tisnawati u Indoneziji, Inkapati na Filipinima, Ninigino-mikota u Japanu ili Annapurna u Indiji štuju rižu kao božanstvo, u mnogim je kulturama simbol plodnosti.

 

Korisni savjeti

 

•    Kuhanu rižu preporuča se pojesti istog dana kada se skuha jer je podložna nastanku bakterija koje uzrokuju kvarenje hrane

 

•    Ukoliko kupujete rižu pakiranu u kutiji ili plastičnoj vrećici, smatra se čistom i ne trebate je prati. Ako kupujete rižu u rinfuzi dobro ju je isprati pod mlazom vode

 

•    Riža lako poprima oblik što znači da gotovo jelo možete utisnuti u kalup ili šalicu pa iskrenuti na pladanj kako biste svoje jelo učinili zanimljivijim

 

•    Ukoliko se riža prilikom kuhanja prilijepila za dno smjesta rižoto premjestite žlicom u drugu posudu ne zahvaćajući zalijepljeni sloj. Dolijte vruće vode i nastavite kuhati.

 

•    Rižu možete namočiti, a ako je namočite dan prije, skuhat će se još brže

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.