x

Kuhinjski trikovi koji štede vrijeme i novac!

Ne bacajte zagorjelo posuđe, ne nervirajte se zbog flekave daske za sječenje i sačuvajte voće od propadanja. Saznajte kako...

Sigurno vam se nekad dogodilo da pravite kolač, a kada treba da upotrebitemaslac, shvatite da ga niste izvadili iz frižidera. Koliko može da vas iznerviraparče ljuske jajeta koje bježi od vas kada hoćete da ga izvadite iz vangle?Zagorjelo posuđe vas dovodi do ivice nerava? 

Ne brinite! Postoji rješenje za sve ovo i još mnogo toga. Pročitajte devet trikovakoji će vam uštedjeti novac, sačuvati vrijeme, ali i živce. 

 

Kako spasiti voće od propadanja? 

Nakon što voće odstoji na sobnoj temperaturi više od dan ili dva, ulazi u fazu ubrzanog zrenja i postaje mekano. Ali, svaki takav plod itekako se može iskoristiti. Čim počne da gubi boju i oblik, a ne planirate da ga jedete takvog, operite ga, oljuštite i isjeckajte na komadiće. 

 

Tako pripremljeno voće stavite u kese, pa u zamrzivač. Na ovaj način će vam osnovni sastojci za zdrave napitke i deserte uvijek biti na dohvat ruke. 

 

Kako otvoriti ljusku pistaća? 

U kesici slasnih grickalica većinu sadržaja čine iritantni plodovi pistaća zatvoreni unutar tvrde ljuske koju najčešće pokušavamo da pregrizemo zubima. Mnogo lakše rješenje je korišćenje polovine ljuske već otvorenog pistaća. Jednostavno je ugurajte u najmanji otvor nedovoljno otvorenog pistaća, okrenite je poput ključa i ljuska će se otvoriti. 

 

Kako komadić ljuske izdvojiti iz razbijenog jajeta? 

Nakon što jaje razbijemo često se događa da seljuska raspadne u male dijelove, a upravo takvi sitni komadići nas znaju dovesti na ivicu živaca, jer nikako ne možemo da ih uklonimo. U tom poduhvatu pomoći će vam malo vode. Dovoljno je kašičicu umočiti u vodu i njenim gornjim djelom preći preko ljuske koja će se u trenutku zalijepiti. 

 

Kako spasiti zagorjeli lonac? 

Čak i lonci napravljeni od najkvalitetnijeg nerđajućeg čelika za kuvanje mogu pocrnjeti i dobiti fleke. Često pokušaji pranja takvih površina završe neuspješno, ali uz malo strpljenja lonac može ponovno zablistati kao nov. Dovoljno je da lonac poprskate sredstvom za čišćenje rerne i ostavite nekoliko sati da djeluje. Prljavština će nestati, a lonac nakon toga isperite u limunskoj kiselini, kako biste uklonili ostatke agresivnog sredstva za čišćenje. 

 

Kako omekšati stvrdnuti smeđi šećer? 

Smeđi šećer vremenom postaje tvrd, jer gubivlagu iz svog sadržaja. U prvobitno stanje možete ga vratiti tako što ćete u mikrotalasnu, pored posude sa šećerom, staviti šoljicu vodei uključiti na visoku temperaturu na tri minuta. Šećer možete staviti u posudu ipokriti duplim slojem vlažnih papirnatih ubrusa, a potom sve zajedno zamotati u foliju i ostaviti da odstoji preko noći. 

 

Kako ukloniti mrlje s drvene daske za sječenje? 

Kako biste se riješili mrlja, po dasci pospite so i istrljajte limunom. Pomešajtesirće i vodu i jedan dio krpe umočite u mješavinu. pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku. Isperite vodom i osušite krpom, a na kraju premažite tankimslojem ulja i ostavite da se osuši, što će djelovati kao zaštitni sloj na površini protiv stvaranja novih mrlja. 

 

Kako brzo omekšati tvrd maslac? 

Pravite kolač i neposredno prije dodavanja maslaca shvatite da ste zaboravili da ga izvaditi iz frižidera? Jednostavno, isijecite ga na komade i stavite između dva lista masnog papira. Oklagijom ili staklenom flašom pređite preko maslacakoji će u rekordnom periodu postati mekan i lak za upotrebu.

 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.