x

Kulinarski trikovi koje vam vjerovatno još niko nije otkrio!

Svaki kuvar ima svoje male tajne, a mi vam otkrivamo neke pomoću kojih ćete postati majstor u kuhinji...

Tjesteninu kuvajte minut ili dva kraće nego što kaže uputstvo na pakovanju - kada budete sipali vreli sos, testenina će dodatno smekšati. 

Miris bijelog luka s prstiju možete da uklonite brzim i efikasnim trikom. Kako bi ga se rešili, 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika. 

 

Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača, jaja i puter ostavite jedno vrijeme na sobnoj temperaturi (pola sata do sat vremena) kako bi smesa bila penastija kada je mutite. 

 

Bosiljku možete da produžite svježinu ukoliko ga stavite u šoljicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi. 

 

Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju, u vodu dodajte malo mlijeka i soli. 

 

Kada pravite krompir pire, vratite ga u vrući lonac nakon što ga procedite, skinite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jedan minut. Nakon toga ćete gnječenjem i dodavanjem mlijeka i putera dobiti baršunastu teksturu. 

 

Da biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, neoguljeno voće valjajte gnječeći ga minut pod dlanom i nakon toga ga iscedite. 

 

Da biste napravili savršenu supu od povrća, umjesto da sve sastojke odmah stavite u vodu, šargarepu, luk i paradajz prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način će povrće imati jači ukus. 

 

Svježinu povrća produžićete ako ga umotate u vlažni papirnati ubrus i stavite u plastičnu kesu, a tek potom u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže. 

 

Smeđi pirinač potrebno je kuvati znatno duže nego bijeli, nekad čak i 45 minuta. Brže ćete ga skuvati ako ga noć ranije ostavite potopljenog u vodi. Nakon tog postupka vrijeme kuvanja trebalo bi da bude znatno kraće. Isti trik možete da probate i s testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon potapanja trebalo bi da je skuvana za 60 sekundi. 

 

Savjet plus: Prilikom kuvanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne “sveto pismo”. Opustite se i eksperimentišite, a sastojke koje ne volite probajte da zamenite nečim drugim. Npr. ukoliko ne volite majčinu dušicu, probajte da napravite isto jelo s origanom. Prijeserviranja probajte svako jelo. 

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.