Razmišljate o ukusnom, okrepljujućem zimskom ručku koji će vas zagrijati i dobro nahraniti u hladno zimsko popodne. Šarmantni kuhar OBN TV Vjeko Kramer i ove nedjelje će u emisiji „Lonci i poklopci“ pripremat ukusna i zdrava jela. Vjekin prijedlog je da hladne zimske dane zagrijte s Lososom na povrću, juhom od kukuruza, krumpira salata sa tunjevinom i salata od graha sa jabukama.
Ne propustite novo izdabnje emisije „Lonci i poklopci“ i ove nedjelje 21.12.2014. od 21 sat.
LOSOS NA POVRĆU
8 fileta lososa
sol i papr
hren
limunov sok
limunova korica
2-3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
3 krompira
3 mrkve
300 g graška
hljebne mrvice
Vegeta
Filete lososa očistite od kostiju i kože i marinirajte u marinadi od hrena, limunovog soka, ribane limunove korice, maslinovog ulja, usitnjenog češnjaka, soli i papra barem 2 sata.
Mrkvu oguliti, nasjeći i kuhati u slanoj vodi, kada voda zakuha, nakon 10-ak minuta, dodati krompir isjećen na ploške i grašak pa kuhati dok se ne skuha. Povrće ocjediti, začiniti Vegetom i izgnječiti u pire koji ne treba biti potpuno gladak već se trebaju vidjeti komadi mrkve i zrna graška.
Na dno tepsije koju ste prethodno premazali maslinovim uljem i posuli hljebnim mrvicama rasporedite pire od povrća u onoliko odvojenih podloga koliko imate komada lososa. U svakoj napravite udubljenje i u njega stavite mariniranog lososa kojeg pospate ostatkom marinade i hljebnim mrvicama pa zapecite u pećnici oko 30 min na oko 180ᵒC.
JUHA OD KUKURUZA
1 konzerva kukuruza
1 luk
4-5 češnjeva češnjaka
sojino vrhnje za kuhanje
kurkuma
korijander
čili
maslinovo ulje
sol i papar
temeljac od krumpira
Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani crveni luk i češnjak dok ne omekša. Zatim dodajte ocjeđeni kukuruz iz konzerve i popržite još par minuta. Zalijte krompirovim temeljcem, začinite kurkumom, čilijem, istucanim korijanderom, solju i paprom.
Nakon 10-ak minuta kuhanja izmiksajte štapnim mikserom u finu gustu juhu. Na karju dodajte sojino vrhnje za kuhanje koje možete promješati ili njime prilikom serviranja samo dekorirati juhu u tanjuru.
KRUMPIRA SALATA S TUNJEVINOM
4 velika krompira
2 konzerve tunjevine
100 g zelenih maslina
100 g crnih maslina
1 crvena paprika
1 crveni luk
1 kašika posne majoneze
1 kašika senfa
peršinov list
limunov sok
sol i papar
sojino vrhnje
soja sos
kopar
češnjak
zelena salata
paradajz
Krompire skuhati u slanoj vodi na laganoj vatri tako da se ne raspadnu. Ohladiti ih i isjći na krupnije kocke.
Salatu pravimo tako što viljuškom izgnječimo tunjevinu iz konzerve, dodamo joj crveni luk i crvenu papriku isječene na sitne kockice te usitnjene crne i zelene masline. Začinimo limunovim sokom, solju, paprom, posnom majonezom i senfom.
Preljev za salatu od krompira i tunjevine napravimo tako što pomješamo vrhnje od soje, posnu majonezu, soja sos, kopar i usitnjeni češnjak, začinimo solju i paprom.
Salatu od krompira poslužimo na podlozi od zelene salate i paradajza preliven sojinim preljevom.
SALATA OD GRAHA S JABUKAMA
300 g graha
1 jabuka
1 glavica luka
sirće
ulje od bundeve
maslinovo ulje
sol i papar
Oguliti jabuku i luk pa ih nasjeći na kockice, dodati im kuhani, ocjeđeni i ohlađeni grah. Sve promješati i začiniti solju, paprom, sirćetom i uljem od bundeve.
Anketa
@ekskluzivaBa twitter
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.