LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

21.12.2014 19:00
lonci-i-poklopci-na-obn-tv-main

Razmišljate o ukusnom, okrepljujućem zimskom ručku koji će vas zagrijati i dobro nahraniti u hladno zimsko popodne. Šarmantni kuhar OBN TV  Vjeko Kramer i ove nedjelje će u emisiji „Lonci i poklopci“ pripremat ukusna i zdrava jela.  Vjekin prijedlog je da hladne zimske dane zagrijte s Lososom na povrću, juhom od kukuruza, krumpira salata sa tunjevinom i salata od graha sa jabukama.

Ne propustite novo izdabnje emisije „Lonci i poklopci“ i ove nedjelje 21.12.2014. od 21 sat.

LOSOS NA POVRĆU

 

8 fileta lososa

sol i papr

hren

limunov sok

limunova korica

2-3 češnja češnjaka

maslinovo ulje

3 krompira

3 mrkve

300 g graška

hljebne mrvice

Vegeta

 

Filete lososa očistite od kostiju i kože i marinirajte u marinadi od hrena, limunovog soka, ribane limunove korice, maslinovog ulja, usitnjenog češnjaka, soli i papra barem 2 sata.

Mrkvu oguliti, nasjeći i kuhati u slanoj vodi, kada voda zakuha, nakon 10-ak minuta, dodati krompir isjećen na ploške i grašak pa kuhati dok se ne skuha. Povrće ocjediti, začiniti Vegetom i izgnječiti u pire koji ne treba biti potpuno gladak već se trebaju vidjeti komadi mrkve i zrna graška.

Na dno tepsije koju ste prethodno premazali maslinovim uljem i posuli hljebnim mrvicama rasporedite pire od povrća u onoliko odvojenih podloga koliko imate komada lososa. U svakoj napravite udubljenje i u njega stavite mariniranog lososa kojeg pospate ostatkom marinade i hljebnim mrvicama pa zapecite u pećnici oko 30 min na oko 180ᵒC.

 

JUHA OD KUKURUZA

 

1 konzerva kukuruza

1 luk

4-5 češnjeva češnjaka

sojino vrhnje za kuhanje

kurkuma 

korijander

čili

maslinovo ulje

sol i papar

temeljac od krumpira

 

Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani crveni luk i češnjak dok ne omekša. Zatim dodajte ocjeđeni kukuruz iz konzerve i popržite još par minuta. Zalijte krompirovim temeljcem, začinite kurkumom, čilijem, istucanim korijanderom, solju i paprom. 

Nakon 10-ak minuta kuhanja izmiksajte štapnim mikserom u finu gustu juhu. Na karju dodajte sojino vrhnje za kuhanje koje možete promješati ili njime prilikom serviranja samo dekorirati juhu u tanjuru.

 

KRUMPIRA SALATA S TUNJEVINOM

 

4 velika krompira

2 konzerve tunjevine

100 g zelenih maslina

100 g crnih maslina

1 crvena paprika

1 crveni luk

1 kašika posne majoneze

1 kašika senfa

peršinov list

limunov sok

sol i papar

sojino vrhnje

soja sos

kopar

češnjak

zelena salata

paradajz

 

Krompire skuhati u slanoj vodi na laganoj vatri tako da se ne raspadnu. Ohladiti ih i isjći na krupnije kocke. 

Salatu pravimo tako što viljuškom izgnječimo tunjevinu iz konzerve, dodamo joj crveni luk i crvenu papriku isječene na sitne kockice te usitnjene crne i zelene masline. Začinimo limunovim sokom, solju, paprom, posnom majonezom i senfom.

Preljev za salatu od krompira i  tunjevine napravimo tako što pomješamo vrhnje od soje, posnu majonezu, soja sos, kopar i usitnjeni češnjak, začinimo solju i paprom.

Salatu od krompira poslužimo na podlozi od zelene salate i paradajza preliven sojinim preljevom.

 

SALATA OD GRAHA S JABUKAMA

 

300 g graha

1 jabuka

1 glavica luka

sirće

ulje od bundeve 

maslinovo ulje

sol i papar

 

Oguliti jabuku i luk pa ih nasjeći na kockice, dodati im kuhani, ocjeđeni i ohlađeni grah. Sve promješati i začiniti solju, paprom, sirćetom i uljem od bundeve.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.