LONCI I POKLOPCI NA OBN TV

25.01.2015 10:00
lonci-i-poklopci-na-obn-tv-main

I ove nedjelje 25.01.2015. u programu OBN TV od 12 sati u Vjekinoj kuhinji sprema se još jedan zdravi i ukusni obrok. Započet će pripremom složenca od tikvica, nakon čega slijedi priprema ćufti s prokulicama. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti juhu od prokulica, te za kraj napraviti i umak od češnjaka.

SLOŽENAC OD TIKVICA 

 

½ kg mljevene janjetine/junetine

1 glavica crvenog luka  

5 mladih tikvice

1 šalice kuhane riže 

3 paradajza

sol, papar 

usitnjena metvica

1 kašika Vegete

2 jajeta

2 dl kiselog vrhnja  

2 kašike brašna

 

Tikvice izrežemo na ploške, posolimo i izgrillamo na malo ulja u grill tavi. Janjetina se ispirja na malo ulja i sitno sjeckanom crvenom luku pa pomješa sa kuhanom rižom i začini sa solju, paprom i metvicom. Umutite jaja i kiselo vrhnje s brašnom. Polovinu grilanih tikvice složimo na dno vatrostalne tepsije i prekrijemo pirjanim mesom, zatim se na meso složi druga polovina grilanih tikvica i na kraj masa od jaja i vrhnja pa ih pecite u zagrijanoj pećnici na oko 180 stupnjeva C oko 30-ak minuta.

 

ĆUFTE S PROKULICAMA

 

½ kg prokulica

½ kg mljevenog mesa

50 g prezle

1 jaje

ljuta paprika

sol i papar

2 luka

3 paprike

1 konzerva pelata

5-6 češnjeva češnjaka

Vegeta

 

Prokulice očistite od vanjskih listova i eventualnog viška stabljike, operite i kuhajte između 5-10 min u slanoj vodi pa ocjedite.

Mljeveno meso pomješajte s jajetom i hljebnim mrvicama te začinite po želji solju, paprom, ljutom začinskom paprikom, ako ste hrabri uvijek možete dodati malo cimeta ili klinčića u prahu, možda kima ili komorača. Meso mješajte dok se ne stvori jedna homogena masa kojom je lako manipulirati. Ostavite ju na hladno oko pola sata i onda oblikujte kuglice željene veličine, ali nikako puno veće od prokulica.

Ćufte pecite sa svih strana na malo ulja dok ne porumene, oko 5 min pa ih odvojite na poseban tanjur. Na ostatku masnoće ispirjajte crveni luk, papriku i kad omekša dodajte rparadajz iz konzerve, začinite Vegetom i usitnjenim češnjakom.

U pripremljeni sataraš stavite blanširanje prokulice i prepržene ćufte pa na laganoj vatri pirjajte još par minuta.

 

JUHA OD PROKULICA 

 

300g prokulica

1 luk

1 poriluk

3 krumpira

vrhnje za kuhanje

maslinovo ulje

sol i papar

muškatni oraščić

temeljac

krotoni 

suho meso

4-5 češnjeva češnjaka

 

Na malo maslinovog ulja popržite sitno sjeckani crveni luk i na kolutiće sječeni poriluk, kada malo omekšaju dodajte krumpir i na polovice isječene prokulice. Zalijte vodom ili temeljcem i pustite da kuha 15-ak minuta. Juhu začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem pa ispasirajte i onda na kraju umješajte vrhnje za kuhanje.

Krotone napravite tako što ćete na malo ulja propržiti suho meso i češnjak pa kada je ulje aromatizirano dodajte suhi kruh isječen na kockice i to poslužite uz juhu.

 

UMAK OD ČEŠNJAKA

 

2 glavice češnjaka

½ dl maslinovog ulja     

2 dl milerama 

1 kašika majoneze  

2kašike jogurta

mala kašika senfa        

1 kašika bijelog vina

sol i papar

 

Glavice češnjaka odvojiti na režnjeve i staviti ih u malu tepsiju preliti maslinovim uljem pa peći neoguljene u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 20-30 min dok ne omekša. Ostaviti da se malo prohladi i onda ih istisnuti pa viljuškom izdrobiti u pire. Pomješati u zdjeli majonezu, mileram, jogurt i senf pa im dodati pire od češnjaka. Začiniti solju i paprom i jednom žlicom bijelog vina.

Ili češnjak odmah oguliti pa ga lagano sotirati u malsinovom ulju i ispasirati da se skrati proces pripreme.

 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.