x

Lamborghini Huracan Performante novi je rekorder!

Zbog iznimno ekscentričnog vizualnog identiteta koji tvrtka njeguje, ali i načina na koji vlasnici najčešće koriste njihove automobile, marku Lamborghini ponajviše vežemo uz svakojake pozerske aktivnosti. Što je šteta, jer ti su fantastični automobili stvoreni za nešto mnogo više, a novi rekord koji je ostvario Huracan Performante tome govori u prilog.

Jesu li vremena koja sportski automobili ostvaruju na njemačkom Nurburgringu još uvijek uopće bitna, tema je za sebe, ali kada je riječ o samom vrhu liste predvodnika i promjenama koje se ondje događaju teško je ostati nezainteresiran, a lov na prvu poziciju s vremena na vrijeme postaje itekako zanimljiv. Ako govorimo općenito o najbržem automobilu na Nurburgringu i time obuhvatimo sve serijski proizvedene modele, za očekivati je da se rekord ne ruši na dnevnoj bazi, pa je stoga svaka prinova u klubu prvih pet svakako vrijedna spomena. S ostvarenim vremenom od 6:52.01 Lamborghini Huracan Performante upravo si je osigurao fenomenalno mjesto na listi najbržih i smjestio se odmah iza Radicalovog modela SR8LM, koji je još 2009. godine zacementirao svoju prvu poziciju, zaokruživši stazu za impresivnih 6:48.00.

 

Kako se tumačenja pojma „serijski automobil” donekle razlikuju, usprkos superiornom Radicalu mnogi su Performante prozvali novim rekorderom. Naime, premda se spomenuti Radical može registrirati za legalnu upotrebu na javnim prometnicama uz posebnu dozvolu, na kraju dana ga je teško smatrati cestovnim modelom, budući da je svakim svojim elementom daleko bliži trkaćem automobilu. Huracan Performante tek čeka na svoju službenu prezentaciju javnosti, no iz već prije korištenog nazivlja zaključujemo da se radi o modificiranoj izvedbi običnog Huracana okrenutoj performansama. Prema navodima Talijani su iz V10 motora izvukli između 625 KS i 640 KS, a potencijal automobila maksimiziran je putem inovativnog aero-paketa koji koristi električne motore kako bi u svakom trenutku pozicionirao aktivna zakrilca u optimalan položaj za ostvarivanje što boljeg vremena na stazi. Kako se čini, sustav radi izvanredan posao, budući da manjak snage automobila nije spriječio Performante u naumu da na ‘Ringu „razvali” značajno potentniji Porsche 918 Spyder, ali i kućni rival – Aventador SV.

 

Naravno, nakon objave impresivnog kruga krenule su i priče o potencijalnom varanju i namještanju rezultata, ali o tom potom. Čeka se službeni dopis iz Lamborghinija koji će objasniti razlikuje li se u nekoj mjeri primjerak poslan na Nurburgring od automobila koji će se isporučivati krajnjim kupcima.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.