x

Lancia Stratos prodana za 475.000 dolara

Lancia Stratos je istinska legenda u svijetu automobilizma, a jedan odličan primjerak je prodan za čak 475.000 dolara.

Lancia Stratos se takmičila u Svjetskom reli šampionatu (WRC) 1974. godine te je osvojila titulu u svojoj prvoj godini na stazi, kao i u dvije naredne godine. Prema standardima homologacije, 500 primjeraka je trebalo biti proizvedeno, ali su do 1978. godine s proizvodne trake sišla 492 automobila.
Ove ograničene brojke jasno govore da je dobro očuvan primjerak veoma teško naći, a ako potraga bude uspješna, automobil je u tom slučaju veoma skup. Jedan je vlasnik odlučio prodati svoju Lanciju na aukciji, a novi vlasnik je izdvojio čak 475.000 dolara.
Automobil je označen brojem 44 od 492 primjerka, proizveden je 1974. godine, a većinu svog života je proveo u Italiji. Prešao je svega 71.008 km, a motor, mjenjač i šasija su originalni.
Lancia Stratos posjeduje 2,4-litarski Dino V6 motor, koji je razvijao 190 KS kada je bio potpuno nov. Snaga se prenosi na stražnje točkove putem petostepenog manuelnog mjenjača, a karoserija je obojena u Rosso Arancio Rally crvenu boju. Tapacirung je također iste boje, a vozač i suvozač se smještaju u Havana sjedišta. Instrument tabla je crne boje, kao i paneli vrata.
Automobil je potpuno servisiran ove godine i u savršenom je stanju.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.