x

Latif Moćević promovirao ``Skice za pjesmu o tebi``, prvi višežanrovski album u regionu!

Sinoć je u prekrasnom ambijentu „O.Š. Grbavica I“, Latif Moćević, bh. kanaturor i umjetnik predstavio svoj drugi studijski album „Skice za pjesmu o tebi“. Ovo je prvi višežanrovski studijski materijal u regionu. 

Osim autorskih kompozicija koje su  komponovane u stilu pop i operetic pop muzike na albumu se nalaze pjesme iz bosanskohercegovačke tradicije te klasična muzika. Latifove „Skice za pjesmu o tebi“ nam poručuju da je danas, više nego ikada, potrebno pjevati o ljepoti i dobru bez obzira kojim muzičkim jezikom govorili.

 

Promocija je otvorena instrumentalnom vezijom kompozicije „Zauvijek tvoj“, koju je na klarinetu izveo Meho Radoović.

 

Potom je pročitan i tekst koji je o Latifovom albumu napisala Aldijana Selimbegović:

 

``Način na koji gledamo na svijet doprinosi našem svijetu inspiracije, one koju tražimo, koju nastojimo pretvoriti u san koji živi i ostavlja tragove. Tragove riječima. Mislima. Ljubavlju. Tragove dobrog, jer sklonost ka dobroti duboko je utisnuta u ljudsku prirodu, utisnuta u srce. Ono što pretapamo u stvarnost važno je da stvaramo punim srcem, slobodni od okova na putu koji je pred nama, da bismo kroz svijet muzike udahnuli ljubav i nadu. Njegov svijet umjetnosti nam to i nudi, svijet Latifa Moćevića postaje i naša skica.``

 

Velikom broju gostiju obratio se i gospodin Omer Begović, direktor O.Š. „Grbavica I“, koji je kazao kako je ponosan na Latifa kao odličnog i omiljenog  učenika ove škole, te da je Latifova odluka da promociju održai baš u školi koju je pohađao velika čast za školu i sve njene učenike.

Potom je svoje zadovosljtvo saradnjom sa Latifom istakao i Halid Hajduković, muzičar i producent koji je zajedno sa Mahirom Sarihodžićem radio na kompletnom albumu „Skice za pjesmu o tebi“.

 

Skupu se obratio i Ahmed Švrakić, direktor Hayat produkcije, po čijom markicom je izašao album, te kazao da je suvišno govoriti o muzičkim kvalitetima Latifa, ali da je navažnije da je on jedan dobar čovjek, što je danas raritet u muzičkim vodama.

 

Nakon oficijenog dijela promocije, uslijedila je i Latifova interpretacija nekoliko pjesma sa albuma, praćena sa video performansom koji kroz skice mladog karikaturiste Amara Ajdinovića, oslikava svu ljepotu Latifove muzike i svijeta koji živi.

 

Nakon višeminutnog aplauza, Latif se zahvalio svima koji su sinoć svojim dolaskom podržali njegovu promociju, kao i svim učesnicima ovog jedinstvenog projekta naziva „Skice za pjesmu o tebi“.

 

U posljednjoj rečenici obraćanja Latif je rekao da su sve njegove pjesme zaista tek skice, te da će postati prave pjesme onda kada kroz uši, dođu do srca publike i tamo ostanu zauvijek.

 

Latif Moćević, bh. kantautor i operni pjevač, svoje muzičko obrazovanje sticao je u Osnovnoj muzičkoj školi „Novo Sarajevo“,Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo te na odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije u Sarajevu.

 

Prve muzičke korake napravio je na dječijem festivalu „Mali šlager“ 1997. godine na kojem jeosvojio nagradu za najbolju interpretaciju. Nakon toga slijedi nagrada za najbolju interpretaciju na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju 2002. godine. Iste godine stiže još jedna nagrada za najbolju interpretaciju na Internacionalnom festivalu Euro fest u Skoplju na takmičenju pobjednika evropskih festivala. 2005. godine Latif osvaja specijalnu nagradu na federalnom takmičenju učenika i studenata muzike u Tuzli u kategoriji solo pjevanje.U saradnji sa kolegama sa Muzičke akademije Sarajevo 2006. godine osniva ansambl „Dah ljubavi“koji je privukao pažnju javnosti izlaskom studijskog albuma nakon čega „Dah ljubavi“ nastupa širom Evrope.

 

Kao honorarni član Hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo, nastupa u premijerama opera„Carmen“, „Alma“, „Vesela udovica“, a u operi „Evgenij Onjegin“ ostvaruje ulogu kapetana Rotnija. 2013. godine Latif Moćević započinje samostalnu karijeru.

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.