x

Ledeni zalogaji, velik užitak: Slatka voćna rapsodija za ljeto!

Sladoled i voćni kupovi mnogima su prva asocijacija na ljeto, doba kada uživamo u laganim i dobro ohlađenim slatkim i slasnim voćnim ili čokoladnim zalogajima.

Kremasto, slatko, voćno, kiselkasto, hrskavo... sve su to pridjevi koji opisuju ljetne deserte. Ma kojem okusu dali prednost, za ljetni je desert najvažnije da bude hladan.Svjetske kuhinje imaju šareni spektar, od kompliciranijih do vrlo jednostavnih, slatkih zalogaja koji visoke temperature čine lakše podnošljivima i, ma koliko egzotični katkad bili njihovi sastojci, zajedničko je svima da im nitko ne može odoljeti. A katkad je za desert dovoljno imati zdjelicu nekog voća, malina, borovnica, dinje ili nekog drugoga, izmiksati ga i zamrznuti u hladnjaku. Ulijete li ga u kalupiće i zamrznete sa štapićem zabodenim u sredinu, dobit ćete ukusan ljetni desert na štapiću. 

 

Smjesu možete grabiti i žlicom za sladoled te poslužiti samostalno, uz dodatak nekog voćnog preljeva ili uz omiljeni kolač. Hladni se deserti obično sastoje od voća, vrhnja ili jogurta, namirnica koje nam i same prijaju ohlađene. Pa kad već provodite manje vremena kuhajući, jer kome treba još dodatno zagrijavanje pored štednjaka, možete počastiti sebe i svoje najbliže nekim slatkim zalogajem. Ako ne možete bez kolača, odaberite laganije zalogaje koji se brzo pripremaju i jedu ohlađeni. Takvi su kolači popularne torte od sira za koje ćete, umjesto tijesta koje treba peći, izmrviti kekse i pomiješati ih s malo maslaca, ili tiramisu koji je gotov u trenu.

 

 Poslagane piškote umočene u kavu i prelivene kremom od jaja (svježih ili kuhanih na pari) te mascarponeom svi vole, a možete ga slagati i u čaše ili zdjelice. Talijani su smislili panna cottu i dobacili njome još jednu rukavicu slatkog izazova. Iako je osnova te slastice jednostavna, kuhano vrhnje, ono čime ćete je nadograditi, na primjer, breskvama, čini razliku. Jednako će vas oduševiti parfe od banana koji oplemenite nekim bobičastim voćem, a sve zalijte dobro ohlađenim smoothiejem od slatkoga i slasnoga sezonskog voća.

 

Slasne maline

Bobičasto je voće ljetni adut u kojem uživajte do mile volje. Najbolje su kombinacije koje neće slatkoćom posve “ubiti” nježan okus voća. Lagani vodeni biskvit ili tijesto beze-kore najbolje su rješenje za ljetne dane. Beze kore natrgajte, dodajte im svježe maline i sve povežite tučenim slatkim vrhnjem. I užitak je pred vama!

 

Najbolji sladoled od vanilije

Sastojci: 3 jaja, 5 žlica Šećera, 3 dl vrhnja za Šlag, vrećica vanilin šećera, žličica arome vanilije, bobičasto voće prema izboru i bademi za ukras

 

Priprema: 

Oprezno odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miješajte sa šećerom i vanilin šećerom električnim mikserom najvećom brzinom, a zatim ih stavite kuhati na paru. 

 

Stalno miješajte dok se žumanjci stegnu, pa ih maknite na stranu. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg i dodajte im ohlađenu mješavinu žumanjaka i šećera. 

 

Posebno istucite vrhnje u šlag najvećom brzinom. Pomiješajte šlag sa smjesom jaja, dodajte aromu vanilije, sve dobro promiješajte i odložite u zamrzivač na nekoliko sati. Prije posluživanja kuglice sladoleda ukrasite voćem i listićima badema. Prijatno!

 

Semifreddo s jagodama

Sastojci: 1 šalica jagoda, 1 1/2 šalice vrhnja za šlag , 4 jaja, 1 mahuna vanilije, 1 žličica ekstrakta vanilije,  2/3 šalice šećera,, 10 keksića amaretija

 

Priprema: 

Trokutastu posudu u kojoj ćete zamrzavati semifreddo obložite plastičnom folijom tako da joj krajevi budu prebačeni preko ruba. Jagode narežite na sitne kockice, a kekse smrvite te ih pomiješajte s jagodama. U velikoj zdjeli istucite vrhnje za šlag i kad poprimi mekane vrhove, odložite ga u hladnjak. 

 

Mahunu vanilije prepolovite i sastružite nožem sjemenke. U zdjelu stavite žumanjke, sjemenke vanilije, ekstrakt vanilije i šećer. Miješajte najvećom brzinom dok smjesa pobijeli i postane pjenasta. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Izvadite šlag iz hladnjaka i pomiješajte ga sa smjesom žutanjaka. 

 

Nježno umiješajte i pola snijega od bjelanjaka. Tada dodajte smjesu jagoda i keksa, dobro promiješajte, a na kraju ostatak bjelanjaka. Dobivenu mješavinu ulijte u pripremljenu posudu i ravnomjerno je raširite te prekrijte rubovima plastične folije. Odložite u zamrzivač na barem osam sati, najbolje preko noći.

 

Granita od lubenice

Sastojci: 5 šalica kockica lubenice, 1/2 šalice šećera, 2 žlice limetina soka 

Priprema: 

Zrelu lubenicu razrežite, očistite temeljito od sjemenki i narežite na kockice. Ubacite lubenicu u blender. Dodajte joj šećer i svježe ocijeđeni limetin sok. 

 

Prema želji, dodajte više limetina soka, a ako je lubenica slađa, možete staviti i manje šećera. Za zdraviju varijantu šećer zamijenite medom. 

 

Sve sastojke miješajte u blenderu dok se posve usitne i dobro povežu. Sipajte smjesu u veću zdjelu i stavite u hladnjak za duboko zamrzavanje. Svakih pola sata vilicom izmrvite smjesu na sitne komadiće i pustite ponovno da se zamrzava. Nakon nekoliko sati žlicom grabite rastresitu smjesu i raspodijelite je po zdjelicama. Odmah poslužite. 

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.