x

Legenda NBA-a puno je starija nego što se misli: ``Možda je igrao i s 50 godina``

Njegove godine često su se dovodile u pitanje, a trener koji ga je doveo u SAD vjeruje da je bio možda čak i dvostruko stariji od svoje službene dobi.

 

Manute Bol uz Gheorghea Muresana najviši je košarkaš NBA-a svih vremena i jedna od ikona NBA-a 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Karijera 231 centimetar visokog Sudanca trajala je od 1985. do 1995., a u tih 10 godina Bol je nastupao za Washington Bulletse (današnje Wizardse), Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse i Miami Heat.

Bola je u SAD doveo Kevin Mackey, današnji skaut Indiana Pacersa koji je tada radio kao trener sveučilišta Cleveland State. On je u razgovoru za Zagsblog.com, stranicu koja se između ostaloga bavi regrutiranjem mladih košarkaša, otkrio da nema pojma koliko je godina Bol imao kada je igrao u NBA-u i da je izmislio njegov datum rođenja koji se danas uzima kao službeni.

``Dao sam mu taj datum rođenja jer nisam znao koliko je star. Bol također nije imao pojma koliko ima godina, kao ni klinac koji je došao s njim``, otkrio je Mackey koji je Bolu kao datum rođenja odredio 16. listopad 1962. godine, čime je po dolasku u SAD postao 22-godišnjak.

Bol na kraju nikad nije zaigrao za Cleveland State - postao je igrač sveučilišta Bridgeport gdje je bilježio 22,5 koševa, 13,5 skokova i 7,1 blokadu po utakmici. Tada je navodno imao 22 godine, a na NBA draftu je izabran s 23.

``Sportašima su sva vrata otvorena s 19, a zatvorena s 35 godina. Vjerojatno je imao 40, možda i 50 godina kada je igrao u NBA-u``, rekao je Mackey.

Ovo nije prvi put da se Bolove godine dovode u pitanje. Njegova stranica na Wikipediji navodi Mackeyjev datum kao službeni, ali napominje kako ne postoji certifikat koji bi potvrdio njegov datum rođenja. Zanimljivu priču o Bolovim godinama prošle je godine podijelio i njegov bivši suigrač Jayson Williams, koji je s Bolom igrao kada je ovaj službeno imao 28 godina.

``Pričao je da ima 35 godina. Sjedio sam na klupi i gledao sve te ožiljke i krugove po njegovoj glavi. Jednog dana pitao sam ga odakle mu ti ožiljci. Rekao je: `Bijeli ljudi su izgubili moj rodni list u džungli pa sam svakih pet godina uzeo kamen i napravio si ožiljak.` Rekao sam u redu, a onda sam sljedeću utakmicu pogledao bolje i zaključio da Manute Bol ima 55 godina``, rekao je Williams.

Bol je preminuo 2010. kada je službeno imao 47 godina. Iza sebe je ostavio desetero djece, a najmlađi sin Bol Bol, 18-godišnjak visok 221 centimetar, glasi za talentiranog košarkaša koji je imao ponude mnogih prestižnih sveučilišta, a obećao je zaigrati za Oregon.

gol.hr/ Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.