x

Leglo šarki u koritu Miljacke u centru Sarajeva !

Leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada. Sudeći po fotografiji koju je portalu Radiosarajevo.ba poslala čitateljka, leglo šarki, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada, preko puta zgrade Papagajka.

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH.

Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su Nezavisnim novinama i u preduzeću “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako je Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

- “To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa”, rekao je Šušnjar.

Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

- “Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom”, upozoravaju stručnjaci.

Izvor:Doznajemo,Radiosarajevo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.