x

Ljepota IVANOVIH KORITA: Boravak u skladu sa PRIRODOM koji će vas PREPORODITI!

Mali predah od svakodnevih obaveza uvijek dobro dođe, a državni praznik – Dan nezavisnosti kao da je stvoren za to.

Naravno, šta su slobodni dani ako ih ne isplanirate na najbolji način i maksimalno iskoristite?

 

I do su pojedinci planirali na vrijeme, pa otišli na mini putovanje, ako ste oni koji se još uvijek nisu organizovali gdje i kako da pođu, i za to naravno postoji rješenje.

 

Prirodne ljepote Crne Gore u tom slučaju, uvijek su pravi izbor!

 

Naš prijedlog ovog puta su Ivanova korita, sjajni turističko izletište koje rado posjećuju ljudi iz različitih krajeva svijeta.

 

Ova prirodna oaza je smještena u podnožju Lovćena, i to na nadmorskoj visini od 1200-1250 metara. Od Cetinja je udaljeno samo 12 kilometara. Ono što posebno izdvaja Ivanova korita je što je ovo izletište veoma atraktivno svih 365 dana u toku godine. Naime, tokom zimskih mjeseci ovdje je aktivan zimski turizam, i to kako za djecu tako i za odrasle. Skijališna staza se nalazi odmah iznad odmarališta, a dostupan je i ski lift. Prostor je prilagođen ljudima svih generacija.

 

Prije svega, Ivanova korita su poznata po dječijem odmaralištu, pa sve vrvi od dječijeg žamora kako zimi tako i ljeti. Zelena prostranstva i mobilijar namijenjen upravo najmlađima, savršeno se uklapaju u prirodu. Osim odmarališta, tu je još planinarski dom, ambulanta (koja je uvijek dostupna). Ono što posebno oduševi svakog ko prvi put dođe na Ivanova korita su i košarkaški i teniski tereni, pa je rekreacija u prirodi dostupna svim zainteresovanima.

 

U stogodišnjoj šumi, gdje samo priroda vlada, smješten je i Avanturistički park, koji će nesumnjivo doprinijeti još većem uživanju na Ivanovim koritima. Takođe, tu su specijalno napravljena mjesta, namijenjena za roštilj, pa su upravo praznici vrijeme kada mnogi zaljubljenici u prirodu vole da u društvu dragih ljudi, na otvorenom, roštiljaju i zabave se. Naravno, primijetićete i mnoge kampere kojima nisu potrebni hotelski uslovi da bi uživali u prirodi. Oni tu borave u skladu sa njom.

 

Ipak, to nije jedino bogatstvo ovog mjesta, jer ono krije i istoriju, po kojoj su Ivanova korita i prepoznata.

 

Ime ovog izletišta se veže za osnivača Cetinja Ivana Crnojevića, koji je u istoriji poznatiji kao Ivan-beg. U stvari, ovo ime se odnosi na put jednog potoka, tj. vode koja izvire iz Trestenika, sakupljene u jedan kameni rezervoar, koji se preliva u korito, koje je po predanju napravljeno od bukovih balvana, koje je upravo izgradio Ivan Crnojević.

 

Samo izletište pripada Nacionalnom parku „Lovćen“, i nalaze se na istočnoj strani Jezerskog vrha.

 

Jedna stvar je neizbježna kada se već nađete na Ivanovim koritima, a to je da posjetite mauzolej na Lovćenu! Prije svega, do mauzoleja vas vodi 461 stepenica. Ovaj monumentalni kompleks je građen u period od 1970. do 1974. godine, i obuhvata cijeli Jezerski vrh. Tu je plato i predvorje mauzoleja, staza, kao i guvno vidikovac, sa kojeg se pruža čaroban pogled, koji seže do Bokokotorskog zaliva.

 

U kripti – kapeli dominira Njegoševa granitna figura, koja je visoka 3.74 metra, a teška 28 tona! Naravno, to je samo dio onoga što vas čeka kada se popnete na vrh Lovćena…

 

Nadamo se da smo vas barem malo zaintrigirali svim onim što nude Ivanova korita, pa da praznični odmor iskoristite da posjetite upravo ovo mjesto, dobro se odmorite i prije svega uživate.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.