x

Lješnik torta za prave sladokusce!

Ovako kremasta i “lješnikasta”, svidjeće vam se sigurno.

Sastojci:

 

Za koru:

20 bjelanaca

20 kašika kristalnog šećera

2,5 kašika sirćeta (paziti da ne bude ono najjače sirće)

20 kašika pečenog mljevenog lješnika

 

Za fil:

20 žumanaca

20 kašika šećera u prahu

250 g mliječne čokolade

250 g putera

3-4 kašike pečenog mljevenog lješnika

750 g slatke pavlake, šlag fiks

 

Priprema:

 

Pleh namazati malo sa margarinom i obložiti sa pek papirom, rernu zagrijati na 180C*.

 

Mutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika kristalnog šećera, kad se šećer istopi na kraju dodati pola kašike sirćeta i 5 kašika pečenog mljevnog lješnika. Promiješati lagano i peći 35 minuta. Tako ispeći još 3 kore (dakle, ukupno 4 kore).

 

Kada ste završili sa zadnjom korom mutite žumanca sa šećerom u prahu pa ih skuvati na pari. Pred kraj dodati 200 g mliječne čokolade i skuvati dok se čokolada ne istopi. Skuvan fil ostaviti da se ohadi.

 

U međuvremenu mutiti dobro rashlađenu slatku pavlaku. Dodati šlag fiks i mutiti dok se ne pretvori u šlag; To ostaviti u frižideru da se stegne.

 

Pripremati pire od lješnika: u blenderu staviti 3-4 kašike pečenog mljevenog lešnika, pa lješnike miksati dok se ne pretvore u pire da nema krupnijeg lješnika.

 

Mutiti puter u pjenu pa u to dodati pire od lješnika i dalje mutiti dok se pire i puter ne sjedine. Ohlađen fil mutite i dodati kašiku po kašiku umućenog putera i mutiti da se dobije homogena masa. Fil ostaviti da se malo stegne pa filovati sljedećim redom: kora – fil – šlag, i tako redom.

 

PLUS SAVJET: Kada nanesete red fila, tortu možete držati malo u zamrzivaču i onda izvaditi i stavim šlag, koru pa fil i opet malo u zamrzivač. Ti radite da ne bi fil curio…

 

Ako ne prekrijete tortu sa fondanom ili sa čokoladnom glazurom morate dodati još jedan šlag osim onih 750 grama što piše u receptu.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.