x

Ljubite se za zdravlje!

Kažu da poljupci voljene osobe mogu produljiti život za par godina! Je li to istina ili ne ionako je nebitno, jer je vrijednost poljupca nama samima velika. Ljudi se vole ljubiti, a sad znamo da osim što hrani dušu, hrani i zdravlje!

Skupina njemačkih znanstvenika došla je do zaključka da onaj koji svako jutro prije odlaska na posao poljubi partnera živi i do pet godina dulje. Uz to imaju veće plaće, manje izostaju s posla i sudjeluju u manje prometnih nezgoda.

Ljubite se i gubite kalorije

Nije baš efikasan poput odlaska u teretanu, ali ipak ih nekoliko uništi. Prema nekim istraživanjima, poljubac koji traje minutu sagorijeva čak 26 kalorija! Čitav niz mišića aktivira se pri ljubljenju, samo nekoliko minuta dnevno dovoljno je za znatno bolji izgled obraza, čela i vrata.

Francuski poljubac pokreće čak 30 mišića obraza i vrata, što ga čini zdravim “sportom” broj jedan. Poljupcem se razmjenjuju brojni prirodni antibiotici, ali i mikroorganizmi koji potiču metabolizam.

Nema stresa i boli dok je poljubaca

Hormoni koji se luče tijekom ljubljenja s voljenom osobom, dopamin i endorfin, smanjuju osjetljivost na bol. Ako vas muči glavobolja, umjesto tablete poljubite partnera. Pritisak usnica potiče lučenje hormona oksitocina, koji jaća veze među osobama i umiruje mehanizme koji vode do stresa. Osim što smiruje, djeluje dobro na imunološki sistem te na taj način štiti od raznih bolesti.

Zdravi zubi

Poljubac će štititi I vaše zube! Američka neprofitna organizavija “Academy of General Dentistry”, koja okuplja 35.000 stomatologa, smatra da se zbog pojačanog izlučivanja sline tijekom poljupca lakše iz usne šupljine odstranjuju ostatci hrane i bakterija koji uzrokuju karijes.

 

Izvor: ordinacija.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.