x

Lonci i poklopci na OBN TV

Najpoznatiji kuhar regiona i OBN televizije, urednik i voditelj emisije „Lonci i poklopci“, Vjeko Kramer vam i ove nedjelje u 12 sati donosi zanimljive i jednostavne recepte. Ako želite dobiti kilogram više ili zdravo smršati – Vjeko ima praktične savjete. Ako pak razmišljate, šta skuhati zgodnoj komšinici s petog sprata, nakon što ste se usudili pozvati je van – velika je vjerovatnoća da ćete u vjekinim specijalitetima pronaći rješenje. 

Ovonedjeljno kuhanje započet će sa pripremom pite od kopriva, nakon čega slijedi priprema juhe od kopriva. Uz to Kramer će pokazati kako pripremiti krotone, te za kraj napraviti i sirup od koprive i napitak od limuna.

Sigurno će svako pronaći nešto za sebe.  

 

PITA OD KOPRIVA

 

1/2 kg kopriva

1/2 kg jufke

1/2 kg svježeg sira

1 kiselo vrhnje

3 jajeta

sol

Solia ulje

 

Koprive blanširati u vrućoj neslanoj vodi, procjediti pa isjeckati, a vodu koju smo dobili koristiti kao čaj ili temljac za juhu od kopriva. Isjeckane koprive dodati u nadjev koji smo dobili tako da pomješamo svježi sir, kiselo vrhnje i umućena jaja. Nadjev začiniti samo solju. Svaki list jufke prvo malo premažite uljem pa preklopite drugim listom jufke tako ćete od 0,5 kg jufki dobiti 5 štrudli. Preklopljeni nauljeni list jufke premažite nadjevom i zarolajte. Slažite zarolane štrudle u predhodno nauljenu tepsiju, te ih opet premažite uljem s gornje strane kad ih sve složite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata. Prema želji gotovu pitu lagano rukom pospite vodom i ostavite 10-ak minuta prekriveno krpom da omekša.

 

JUHA OD KOPRIVA

 

1/2 kg kopriva

1 žlica maslaca

1 žlica Solija ulja

2 žlice brašna

1/2 l mlijeka

1/2 l vrhnja za kuhanje

2-3 češnja češnjaka

muškatni oraščić

sol i papar

krotoni

 

Koprive blanširati u vrućoj neslanoj vodi, procjediti pa isjeckati, a vodu koju smo dobili koristiti kao čaj ili temljac za juhu od kopriva. Na maslacu i ulju popržiti brašno pa nakon minute preliti mlijekom tako da dobijemo bešamel. Bešamel začiniti solju i paprom, usitnjenim češnjakom i muškatnim oraščićem, pa razrijedite vrhnjem za kuhanje. Kada dobijte željenu gustoću u juhu umješajte sjeckane koprive i pustite da još jednom baci ključ. Prilikom posluživanja u juhu dodajte ranije pripremljene krotone.

 

CROUTONS/KROTONI

 

kruh

maslinovo ulje

češnjak

peršinov list

 

Kruhu odvojiti koricu pa sredinu isjeći na kockice jednake veličine. U malo ulja, na jako laganoj vatri popržiti usitnjeni češnjak, peršinov list ili neke druge aromatične trave i začine. Kada je ulje aromatizirano okusom začinskih trava na njemu popržiti kockice kruha dok ne upiju svo ulje i ne postanu hrskave. Isto tako možete prema želji kruh koji ste začinili na ovakav način još zapeći i u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 200°C par minuta dok ne počne lagano rumeniti.

 

SIRUP OD KOPRIVE

 

1 kg kopriva

4 l vode

2 kg šećera

6 limuna

4 naranče

1 limuntos

 

U 4 l vode razmutite 2 kg šećera šećera pa u to potopite listove koprive i citruse izrezane na tanke kriške. Ostavite poklopljeno 24 h i s vremena na vrijeme promješajte.

Sutradan sve dobro rukama izgnječite. Procijedite dobiveni sok pa mu dodajte  limuntos, količinu limuntosa birajte sami ovisno o tome koliko volite kiselo i koliko će sok stajati prije korištenja jer je on u ovoj cijeloj priči najviše u funkciji konzervansa. Sok sipajte u čiste boce pa ga čuvajte u frižideru ili smoćnici. U nekim receptima piše da se sirup kuha, ali time bi se uništio dio nutrijenata koji ne trpe visoke temperatu, tipa vitamin C pa Vjeko savjetuje da ne kuhate. Zgodno vam je možda prokuhati samo vodu i šećer da se prije otopi, pa kad se ohladi time preliti koprive.

 

NAPITAK OD LIMUNA

 

5 limuna

30 češnjeva češnjaka

1 litra vode

 

Cijele limune, zajedno s korom, i očišćeni češnjak samljeti. Najzgodnije u sjeckalici ili pomoću ručne mašine za meso. Zakipiti 1 litru vode i dodati joj usitnjeni češnjak i limune. Ostaviti na vatri bukvalno dok opet ne počne kuhati i odmah skinuti s vatre. Ohladiti i sipati u boce. Po želji napitak možete i procjediti. Pije se na tašte, jedna mala čašica svako jutro.

Napitak koristite za smanjenje kolesterola u krvi i snižavanje krvnog tlaka.

 

Kuhajte i ove nedjelje sa Vjekom!

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.