x

Lonci i poklopci na OBN TV

Kada dođe ljeto obično se pitamo kako se zdravo hraniti, a ne dodati kilograme? Ipak pravo je sada, dok još imamo vremena liniju dovesti do savršensta a pri tom hraniti se zdravo. Najpopularniji tv kuhar u BiH, Vjeko Kramer odlučio je ove nedjelje spremati upravo jela koja su ukusna i zdrava a pripremu započinje pripremanjem loženca od špinata, zatim će pripremati proljetni rižoto. Kramer će pripremati ove nedjelje i karipski curry jelo koje nije karakteristično za našu kuhinju ali i juha od kopriva koja ne samo da je zdrava već će i pomoći da dobijemo prijeko potrbnu energiju.

SLOŽENANAC OD ŠPINATA

 

½ kg špinata

1 kg krumpira

2 crvena luka

1 mrkva

6 kuhanih jaja

3 svježa jajeta

2 dl kiselog vrhnja

100 g sira

50g krušnih mrvica

50g sezama

4-5 češnjeva češnjaka

sol i papar

ulje

 

Krumpir u ljusci skuhati u posoljenoj vodi, ohladiti, oguliti i nasjeći na ploške. Špinat očistiti od korjena i blanširati kratko u kipućoj vodi, ocjediti i sitno isjeckati. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša pa mu dodajte naribanu mrkvu. Kada je povrće omekšalo pomješajte ga sa kuhanim krumpirom  te usitnjenim špinatom i začinite češnjakom. Umutite jaja i kiselo vrhnje te začinite solju, paprom. Tom mješavinom povežite složenac i ispite polovinu u tepsiju koju ste prethodno nauljili i posuli polovinom krušnih mrvica i sezama, u sredinu složite kuhana jaja isječena n aploške i prekrijte ostatkom smjese od špinata i krumpira, odozgo pospite ostatkom prezle i sezama te ribanim sirom i zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko pola sata.

 

PROLJETNI RIŽOTO 

 

200g riže

3-4 mlada luka

4-5 češnjeva češnjaka

2-3 mrkve

1 šalica graška

temeljac 

maslinovo ulje

sol i papar

Vegeta

 

Na malo maslinovog ulja popržite sitno sjeckani bijeli dio mladog luka, pa kad omekša dodajte usitnjeni češnjak i na kockice sječenu mrkvu. Zatim dodajte rižu, kratko popržite pa podlijte začinjenim  temeljcem. Kuhajte 12 min uz lagano mješanje pazeći da ne raskuhate rižu. 3 min pred kraj dodajte grašak i na kolutiće isječene listove mladog luka.

 

KARIPSKI CURRY

 

200g teletine

200g pilećih prsa

2-3 sudžukice

1 filet bijele ribe

200 g kozica

2 crvena luka

4-5 češnjeva češnjaka

2 dl kokosovog mlijeka

2 rajčica

soja sos

smeđi šećer

đumbir

curry

chily 

sol i papar

ulje 

 

Na malo ulja popržite sitno sjeckani crveni luk i polovinu usitnjenog češnjaka. Kada omekša dodajte na tanke trakice isječenu teletinu pa nakon par minuta piletinu i sudžukice pa popržite par minuta. Začinite solju, paprom, chillyem, smeđim šećerom, soja sosom, đumbirom, curryem i zalijte kokosovim mlijekom te pustite da prokuha. Na kraju dodajte na tanke kriške isječenu rajčicu, na trake isječen file bijele ribe i kozice te propirjajte još par minuta.

 

JUHA OD KOPRIVA

 

300 g kopriva

½ l vrhnja za kuhanje

parmezan 

muškatni oraščić

sol i papar

Vegeta

 

Zagrijati vrhnje za kuhanje i začiniti ga s malo muškatnog oraščića te umješati sitno sjeckanu kuhanu koprivu. Poslužiti posuto ribanim parmezanom. Ovu juhu možemo pripremati i od špinata. Vodu u kojoj smo kuhali koprive iskoristite kao temeljac ili čaj. Vodu u kojoj ste kuhali špinat uvijek bacite.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.