Lonci i poklopci uz Vjeku: Uskrs

20.04.2014 10:00
lonci-i-poklopci-uz-vjeku-uskrs-main

MAMINA POGAČA

 

1 kg brašna „Ivo i Bele“

1 kocka DIGO kvasca

2,5 dl mlijeka

1 žličica šećera

2 dl mlake vode

3 žumanjka

3 fildžana ulja

250 g maslaca

sol

U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kocku Digo kvasca prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta dok se ne zapjeni i ne dobijemo kvaščevo mlijeko.

U 800 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke, ulje, žumanjke, ostatak mlijeka te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne ljepi za drvenu dasku i ruke. Razvaljamo ga na plahtu debljine 2 cm i premažemo maslacem koji je temperiran na sobnu temperaturu. Plahticu tijesta preklopimo pa opet mažemo te još jednom preklopimo i opet premažemo maslacem, te ostavimo da se diže na toplom još dodatnih 20ak minuta. Proces premazivanja još jednom ponovimo tako da tijesto ima 8 listova. Opet ga ostavimo da se diže 20ak minuta, podjelimo na 3 jednaka djela te ga ručno u oblikujemo u valjak koji sjećemo na „ružice“ dužine 4-5-6 cm i poredamo u tepsiju te ostavimo da se diže. Premazati bjelanjkom, posuti sjemnekama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180˚C 40ak minuta.

 

PEČENA PILETINA S MLINCIMA

 

1kg pilećih batkova

gusija mast

Vegeta za piletinu

½ kg mlinaca

3 litre vode

1 žlica Vegete

 

Iskošteno meso pilećih batkova začiniti Vegetom za piletinu i premazati gusijom masću te ostaviti u hladnjaku da se marinira barem 2 sata. Zagrijati festivo tavu i u njoj na laganoj temepraturi ispeći meso u dosta gusije masti dok ne omekša. Meso se ne treba zapeći kao da se pržilo već lagano pirjati.

U vodu staviti Vegetu i pustiti da prokuha. U posebnoj širokoj zdjeli krupno izlomiti mlince, preliti ih prokuhanom, začinjenom vodom, promješati i ostaviti točno 3 minute. Mlince ocjediti, vratiti u zdjelu i preliti mašću od pečenja. To je sva mudrost.

 

SALATA OD TJESTENINE  S HRENOM

 

1 dl vrhnja   i   2 žlice majoneze

1 žlica hrena

Limunov sok

2 kuhana jajeta

sol i papar

400G Filiz tjestenine

 

Pomješati vrhnje, majonezu i hren, začiniti limunovim sokom, solju i paprom pa u tako dobiveni umak naribati kuhana jaja. ovim dresingom preliti kuhanu tjesteninu.

 

UMAK OD ČEŠNJAKA

 

2 glavice češnjaka

½ dl maslinovog ulja

2 dl milerama

1 žlica majoneze  i 1 mala žličica senfa

2 žlice jogurta

10ak kuhanih jaja

1 glavica zelene salate

sol i papar

 

Glavice češnjaka odvojiti na režnjeve i staviti ih u malu tepsiju preliti maslinovim uljem pa peći neoguljene u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 20-30min dok ne omekša. Ostaviti da se malo prohladi i onda ih istisnuti pa viljuškom izdrobiti u pire. Pomješati u zdjeli majonezu, mileram, jogurt i senf pa im dodati pire od češnjaka. Začiniti solju i paprom.

Ili češnjak odmah oguliti pa ga lagano sotirati u malsinovom ulju i ispasirati da se skrati proces pripreme. Ovim umakom preliti kuhana jaja na podlozi od zelene salate.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.