MAMINA POGAČA
1 kg brašna „Ivo i Bele“
1 kocka DIGO kvasca
2,5 dl mlijeka
1 žličica šećera
2 dl mlake vode
3 žumanjka
3 fildžana ulja
250 g maslaca
sol
U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kocku Digo kvasca prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta dok se ne zapjeni i ne dobijemo kvaščevo mlijeko.
U 800 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke, ulje, žumanjke, ostatak mlijeka te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne ljepi za drvenu dasku i ruke. Razvaljamo ga na plahtu debljine 2 cm i premažemo maslacem koji je temperiran na sobnu temperaturu. Plahticu tijesta preklopimo pa opet mažemo te još jednom preklopimo i opet premažemo maslacem, te ostavimo da se diže na toplom još dodatnih 20ak minuta. Proces premazivanja još jednom ponovimo tako da tijesto ima 8 listova. Opet ga ostavimo da se diže 20ak minuta, podjelimo na 3 jednaka djela te ga ručno u oblikujemo u valjak koji sjećemo na „ružice“ dužine 4-5-6 cm i poredamo u tepsiju te ostavimo da se diže. Premazati bjelanjkom, posuti sjemnekama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180˚C 40ak minuta.
PEČENA PILETINA S MLINCIMA
1kg pilećih batkova
gusija mast
Vegeta za piletinu
½ kg mlinaca
3 litre vode
1 žlica Vegete
Iskošteno meso pilećih batkova začiniti Vegetom za piletinu i premazati gusijom masću te ostaviti u hladnjaku da se marinira barem 2 sata. Zagrijati festivo tavu i u njoj na laganoj temepraturi ispeći meso u dosta gusije masti dok ne omekša. Meso se ne treba zapeći kao da se pržilo već lagano pirjati.
U vodu staviti Vegetu i pustiti da prokuha. U posebnoj širokoj zdjeli krupno izlomiti mlince, preliti ih prokuhanom, začinjenom vodom, promješati i ostaviti točno 3 minute. Mlince ocjediti, vratiti u zdjelu i preliti mašću od pečenja. To je sva mudrost.
SALATA OD TJESTENINE S HRENOM
1 dl vrhnja i 2 žlice majoneze
1 žlica hrena
Limunov sok
2 kuhana jajeta
sol i papar
400G Filiz tjestenine
Pomješati vrhnje, majonezu i hren, začiniti limunovim sokom, solju i paprom pa u tako dobiveni umak naribati kuhana jaja. ovim dresingom preliti kuhanu tjesteninu.
UMAK OD ČEŠNJAKA
2 glavice češnjaka
½ dl maslinovog ulja
2 dl milerama
1 žlica majoneze i 1 mala žličica senfa
2 žlice jogurta
10ak kuhanih jaja
1 glavica zelene salate
sol i papar
Glavice češnjaka odvojiti na režnjeve i staviti ih u malu tepsiju preliti maslinovim uljem pa peći neoguljene u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 20-30min dok ne omekša. Ostaviti da se malo prohladi i onda ih istisnuti pa viljuškom izdrobiti u pire. Pomješati u zdjeli majonezu, mileram, jogurt i senf pa im dodati pire od češnjaka. Začiniti solju i paprom.
Ili češnjak odmah oguliti pa ga lagano sotirati u malsinovom ulju i ispasirati da se skrati proces pripreme. Ovim umakom preliti kuhana jaja na podlozi od zelene salate.
Anketa
@ekskluzivaBa twitter
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.