x

Lonci i poklopci uz Vjeku i ove nedjelje!

Najbolji TV kuhar u regiji za Dan žena, 8.03.2015. od 12 sati je pripremio nekoliko iznenađenja kojima pripadnici jačeg spola mogu iznenaditi svoje nježnije polovice za ovaj dan. Inspiraciju je pronašao u moru i krajevima koje zimi doživamo s nostalgijom. Najzastupljenija namirnica je riža, a ni ribe ne nedostaje. Jela za Dan žena trbaju biti kolorična i raznolika, kako biste osvojili dragu osobu. Ove nedjelje u podne nemojte zbog svega toga propustiti kulinarsko druženje s Vjekom Kramerom u programu OBN TV , jer s njim kuhanje nikada nije dosadno i jednolično.

ZAPEČENE TORTILJE S RIŽOM

 

8 tortilja

1 pakovanje surimi štapića

sojino vrhnje za kuhanje

100 g kuhane riže

1 luk

1 mrkva

100 g crnih maslina

3-4 češnjaka

konzerva pelata

sol i papar

ulje

 

Na malo ulja popržiti sitno isjeckani crveni luk i mrkvu, zaliti pelatima iz konzerve, koje smo prethodno izgnječili. Začiniti solju, paprom, usitnjenim češnjakom i propirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju kada je umak gotov i gust skinuti ga s vatre pa u njega umješati kuhanu rižu, usitnejne surimi štapiće i crne masline. Ovim nadjevom puniti tortilje i motati ih kao sarmice te poredati jednu pored druge u tepsiju, preliti sojinim vrhnjem za kuhanje pa zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici. U sojino vrhnej možete umješati i malo sosa od rajčice.

 

OSLIĆ NA CRVENO

 

1 kg fileta oslića

2-3 crvena luka

1 glavica češnjaka

pire od korjenastog povrća

konzerva pelata

sol i papar

peršunov list 

brašno

ulje

 

Oslića pobrašniti i prepržiti na ulju dok ne porumeni. Na ostatku ulja pirjati sitno sjeckani crveni luk i pola češnjaka. Kada omekša dodati pelate koje smo prethodno izgnječili i pire od korjenastog povrća. Začinite solju, paprom pa dodajte odreske prženog oslića i začinite ostatkom usitnjenog češnjaka. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim peršunovim listom.

 

RIŽOTO S ORAŠASTIM PLODOVIMA

 

šalica riže

2 šalice temeljca

orašasti plodovi

¼ poriluka

sojino vrhnje za kuhanje

sol i papar

 

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani poriluk, pa mu nakon par minuta dodati rižu koju isto tako pržimo minutu do dvije pa zalijemo povrtnim temlejcem ili vodom začinimo solju i paprom i pustimo da se kuha na laganoj vatri dok riža  ne upije tekućinu. Zalijemo sojinim vrhnjem za kuhanje, začinimo usitnjenim češnjakom i dodamo krupnije usitnjene orašaste plodove. Pirjamo još par minuta dok ne dobijemo željenu teksturu, prilikom posluživanja posuti usitnjenim peršunovim listom.

 

JUHA OD BUNDEVE I RIŽE

 

½ kg pečene bundeve

¼ poriluka

50 g kuhane riže

Miso pasta

sojino vrhnej za kuhanje

muškatni oraščić

kurkuma 

sol i papar

ulje

 

Na maloulja popržimo polovinu poriluka koji smo sitno isjeckali, pa kada omekša dodamo pečenu tikvu i dolijemo temeljcem. Pustimo da prokuha i začinimo solju, paprom, muškatnim oraščićem, kurkumom i nakon par minuta izmiksamo štapnim mikserom. U malo hladne vode otopite Miso pastu (fermentirana soja pasta) i na kraju ju dodajte u juhu, juha ne smije nakon toga više zakipiti. Na kraju dodajte poriluk ili mladi luk sječen na rezance i kuhanu rižu.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.