Lonci i poklopci uz Vjeku

23.11.2014 10:00
lonci-i-poklopci-uz-vjeku-main

Simpatični Vjeko Kramer je svojim pripremanjem tradicionalnih jela zanimljivim kombinacijama namirinica i začina, pripremljenih neobičnom tehnikom postao inspiracija mnogim našim domaćicama. Kramerovi recepti se, nakon emitiranja emisije, odmah traže i pripremaju. No, drage domaćice, nemojte se razočarati ako vam njegovi recepti odmah ne uspiju pokušajte još jednom pažljivije gledajući emisije preko youtube kanala OBN TV. Ove nedjelje 23.11.2014. od 12 sati Vjeko će nam pripremati pitu s jabukama, rižoto s keljom, pohanu teletinu u kikirikiju i salatu od oslića.

PITA S JABUKAMA

 

200 g  brašna

575 g mljevenih badema

45 g šećera u prahu

3 žumanjka

110 g maslaca

malo soli

3 kašike pekmeza od aronije

3 bjelanjka

100 g šećera u prahu

1 vanili šećer

300 g kremastog sira

1 žlica gustina

2-3 jabuke

 

 

Pomješajte prvo brašno, šećer u prahu, malo soli i  mljevene bademe. Zatim dodajte žumanjke i na listiće nasjećen hladan maslac. Tijesto treba biti mekano i lagano za manipuliranje, dakle ne smije biti ljepljivo. Tijesto tanko razvaljate i stavite na dno tepsije pa premažite džemom od aronije. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodajte 100 g šećera u prahu i vanilin šećer. Umješajte lagano kremasti sir i gustin. Tom smjesom premažite podlogu od tijesta koja je već premazana džemom. Jabuke ogulite i očistite od sjemenki te ih tanko nasjecite i rasporedite po površini pite. 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 170-180ᵒC oko 45 minuta.

 

RIŽOTO S KELJOM

 

1 manja glavica kelja

1 luk

3-4 češnja češnjaka

200 g riže

1 dl vrhnja za kuhanje

ribana limunova korica

Vegeta

 
sol i papar
maslinovo ulje
parmezan
 
Glavicu kelja skuhati u slanoj vodi, ocjediti pa nasjeći na tanke rezance. Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i polovinu usitnjenog češnjaka pa dodati rižu i pržiti još minutu. Zalijte temeljcem ili vodom, začinite limunovom koricom, Vegetom, solju i paprom te kuhajte 10-ak minuta. Pred kraj dodajte blanširani kelj isjecen na rezance, ostatak usitnjenog češnjaka i vrhnja za kuhanje. Poslužite kao prilog ili samostalno jelo posuto ribanim parmezanom.
 
 
POHANA TELETINA U KIKIRIKIJU
 
700 g telećih odrezaka
2 jajeta
100 g brašna
hljebne mrvice
100 g kikirikija
kikiriki maslac
ulje za pohanje
2 dl kiselog vrhnja
3 žlice majoneze
1 žlica senfa
limunov sok
sol i papar
 
Teleće odreske istucati, začiniti solju i paprom, pa premazati kikiriki maslacem. Zarolati u rolnicu i pričvrstiti ju čačkalicama. Umutiti jaja s malo brašna i začiniti solju i paprom. Kikiriki istucati i pomješati s hljebnim mrvicama. Nadjevene teleće rolnice prvo uvaljati u brašno, zatim umućena jaja pa na kraju u mješavinu hljebnih mrvica i kikirikija. Pohati ih u dubokoj vrućoj masnoći dok ne postanu zlatno žute pa ih ocjediti na papiru za cjeđenje. Poslužiti uz umak koji smo napravili tako što pomješamo kiselo vrhnje, majonezu, senf, limunov sok, sol i papar.
 
 
SALATA OD OSLIĆA
 
200 g tjestenine
½ kg oslića
100 g indiskih oraščića
1 dl jogurta
1 kašika majoneze
1 kašika senfa
limunov sok
peršinov list
2-3 češnja češnjaka
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol i papar
 
Odreske oslića začiniti solju i paprom te izgrilati, pa ohladiti i isjeći na trakice. Skuhati tjesteninu u slanoj vodi tako da bude al dente, isprati hladnom vodom pa ocjediti.
Napraviti dresing za salatu od jogurta, majoneze, senfa, aceta balsamica, maslinovog ulja, limunovog soka, usitnjenog peršinovog lista i češnjaka te soli i papra. 
Grilanog oslića pomješati s tjesteninom i preliti dresingom pa sve dobro pomješati i posuti krupnije drobljenim prženim indiskim oraščićima. Ohladiti i poslužiti kao predjelo.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.