x

London - 11 stvari koje definitivno niste znali o britanskoj metropoli!

Koliko god se Angela Merkel trudila da Berlin postane prijestonica Evrope, tu titulu i dalje uvjerljivo drži London, finansijsko središte Velike Britanije, i dom najpoznatije kraljevske porodice na svijetu.

Mnogo toga o Londonu je dobro poznato i onima kojima geografija i putovanja i nisu bas u krvi, ali mi znamo i još neke detalje...

 

U Londonu padne manje kiše nego u New Yorku

 

Iako je London poznat po tome da svako malo padne kiša, višegodišnji prosjek je 736 litara godišnje, dok u New Yorku padne - duplo više.

 

Big Ben zapravo ni ne postoji

 

Na sam spomen Big Bena, velika će većina prvo pomisliti na toranj sa satom koji se diže u samom centru Londona. No taj toranj nije Big Ben. Toranj je podignut 1859. godine, a unutar njega nalazi se zvono koje nosi nadimak - Big Ben, iako mu je ime - Veliko zvono. Dakle, u tom tornju ne postoji ništa što se zove Big Ben!

 

Više od 10.000 lisica živi u Londonu

 

Lisice slobodno žive u londonskim parkovima, sve to pod brižnim nadzorom kraljice. Čak su bile i okrivljene za ubistvo pingvina u zoološkom centru, ali dok kraljica dopušta...

 

Nije lako biti vozač crnog taksija 

 

Ako želite biti vozač popularnog crnog taksija, moraćete zapamtiti 25.000 ulica, 320 taksi ruta i preko 20.000 obilježja. Vozači ovih vozila polažu takozvani test znanja, koji im omogućava da se snalaze po ulicama Londona bez navigacije.

 

London ima svoju enciklopediju

 

Prvi put je enciklopedija izdana 1983. godine, i u njoj se nalaze apsolutno sve činjenice o Londonu.

 

Samo 11.000 stanovnika živi u „City of London“

 

City of London je naziv za uži centar grada, popularnije nazvan Jabuka i u njemu živi svega 11.000, dok London ima sveukupno 7 miliona stanovnika. Ne treba pričati kolike su cijene nekretnina u Cityju...

 

Grad u gradu

 

City of London čak ima svoju zastavu i vlastiti grb. City je baziran na drevnom dijelu na kojem se nekada nalazio grad Londinium kojeg su osnovali Rimljani davne 50 godine nakon Hrista, a pokriva svega dva kvadratna kilometra južnog dijela središta grada.

 

Dva grada dva gradonačelnika

 

Pa da, ako mogu biti dva grada, onda mogu biti i dva gradonačelnika. Jedan se naziva samo gradonačelnik i na svoj posao dolazi biciklom dok drugi naziva lord gradonačelnik i koristi se konjskom zapregom.

 

U londonskom Cityju ne postoje ceste – samo trake, aleje i ulice

 

Da, auti voze lijevom stranom trake za promet, ne lijevom stranom ceste. Vjeruje se da je to zato jer je izraz ceste – road – smišljen tek u 16. vijeku, a City je daleko stariji od toga.

 

„Udruženje“ koje je osnovalo London starije je i od samog Ujedinjenog Kraljevstva

 

„City of London Corporation“, na čijem čelu je lord gradonačelnik, upravlja svojim prostorom od 1067. godine kada je William Osvajač dodijelio gradu kraljevsku titulu. To je bilo nekih 700 godina prije osnivanjaa Ujedinjenog Kraljevstva. Ovdje vrijede posebni zakoni i posebni porezi u odnosu na ostatak Londona.

 

City of London i njegovi zakoni su toliko drevni da i sama kraljica mora zamoliti gradonačelnika za ulazak 

 

Da, ima neko ko je barem malo iznad Kraljice. Iako je sve to formalnog karaktera, ipak se može dogoditi da gradonačelnik zabrani kraljici ulazak na njegovu teritoriju.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.