x

Londonski The Monument!

The Monument je spomenik kojim je obilježen katastrofalni Veliki londonski požar iz 1666. godine. Impresivan je već sam po sebi zbog svoje visine, a posjetitelji ga vole i zbog odličnog pogleda koji se pruža s njegovog vrha.

Veliki londonski požar 1666.

1666. u povijesti Londona ostat će upamćena kao jedna od najcrnjih godina. U nedjelju, 2. rujna, u pekari Thomasa Farynera u Pudding Laneu (200-tinjak metara sjeverno od London Bridgea) izbio je požar. Središte Londona tada je bilo okruženo starim zidinama i sastojalo se uglavnom od gusto poslaganih drvenih kuća, a k tome je tek završilo vrlo sušno ljeto. Bilo je to idealno vrijeme i područje za širenje vatrene stihije, što se ubrzo dogodilo te se požar širio nezaustavljivom brzinom.

Zahvaćene su tisuće kuća, njih više od 13.000 te se pretpostavlja da je do 6. rujna, kada je požar konačno ugašen, skoro svih 80.000 tadašnjih stanovnika londonskog Cityja ostalo bez svojih domova. Preživjele su tek rijetke zgrade, prije svega one građene od kamena, kao što je npr. katedrala sv. Pavla, no i one su bile oštećene.

Spomenik Velikom požaru - The Monument

Veliku obnovu Lodona preuzeo je arhitekt Christopher Wren, pa je njemu pripala i zadaća izgradnje spomenika u uspomenu na katastrofalni požar. Wren je odabrao dorski stup visok čak 61 metar, što ga čini najvišim stupom takve vrste na svijetu. Zanimljivo je da odabrana visina nije nimalo slučajna. Naime, radi se o točnoj udaljenosti od mjesta gdje se nalazi The Monument i pekare u kojoj je Veliki londonski požar započeo!

Radovi su započeli 1671. godine, a dovršeni su šest godina kasnije - 1677. Pri vrhu se nalazi promatračka platforma, dok je malo iznad nje postavljena velika pozlaćena urna zahvaćena vatrom, za koju se arhitekt odlučio nakon što je kralj Charles II. odbio ideju da se na vrhu nalazi spomenik njemu samome.

Preuzeto s Putovnica.net

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.